Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francija izdevusi starptautiskus orderus trīs Sīrijas izlūkdienestu amatpersonu aizturēšanai, apsūdzot tās līdzdalībā kara noziegumos saistībā ar divu Francijas un Sīrijas dubultpilsoņu nāvi Sīrijā.

Tēvs un dēls, Mazens un Patriks Dabaghi, kuriem bija gan Sīrijas, gan Francijas pilsonība, tika aizturēti Sīrijā 2013. gadā un nogādāti Mezehas aizturēšanas centrā.

Par viņiem nekāda cita informācija nebija pieejama līdz pat šai vasarai, kad viņi oficiāli tika pasludināti par mirušiem.

Sīrijas valdība nav paskaidrojusi, kādēļ viņi tika aizturēti, un nav sniegusi informāciju par viņu nāves apstākļiem.

Saistībā ar viņu nāvi Francija izdevusi starptautisku orderi Sīrijas Nacionālā drošības biroja direktora Ali Mamluka aizturēšanai par līdzdalību spīdzināšanā, par līdzdalību noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos.

Francija vēlas, lai uz līdzīga pamata tiktu aizturēts arī Sīrijas gaisa spēku izlūkdienesta vadītājs Džamils Hasans un Sīrijas gaisa spēku izlūkdienesta izmeklēšanas nodaļas atbildīgais Mezehas militārajā lidostā Abdels Salams Mahmuds.

Starptautiskā Cilvēktiesību federācija (FIDH) ziņo, ka orderi viņu aizturēšanai izdoti jau 8. oktobrī, bet par tiem publiski paziņots tikai šodien.

Vācijas izdevums "Spiegel" jūnijā ziņoja, ka arī Vācijas prokuratūra izdevusi starptautisku orderi Džamila Hasana aizturēšanai, jo viņš pārraudzījis simtiem ieslodzīto spīdzināšanu un nogalināšanu.

Gan Francijā, gan Vācijā izmeklēšanā izmantoti pierādījumi, kas iegūti no bijušā Sīrijas policijas fotogrāfa, kurš 2013. gadā aizbēga no valsts, paņemot līdzi 55 000 fotogrāfiju, kurās redzami spīdzināti ieslodzītie, ziņo avoti Francijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!