Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tiesību aizstāvju grupas, kas pārstāv citās Eiropas Savienības (ES) valstīs dzīvojošos britus un Lielbritānijā dzīvojošos ES pilsoņus, pirmdien Londonā izveidojušas cilvēku ķēdi netālu no Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas biroja, pieprasot valdībai garantēt viņu statusu gadījumā, ja Lielbritānijai nāktos izstāties no ES bez vienošanās.

Protestētāji, sadevušies rokās, izveidoja ķēdi Vaitholā, kur atrodas daudzas Lielbritānijas valdības iestādes, un pēc tam nogādāja premjeres birojā Mejai adresētu vēstuli, kurā pauž bažas par strupceļā nonākušajām "Brexit" sarunām.

Lobiju grupas "the3Million" viens no dibinātājiem Nikolass Hatons ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES bez vienošanās nav pieņemams variants Lielbritānijā dzīvojošajiem citu ES valstu pilsoņiem.

"Mēs tikai vēlamies godīgumu attieksmē pret mums," sacīja Hatons.

Vēstulē, ko parakstījusi "the3Million", kas pārstāv Lielbritānijā dzīvojošos ES pilsoņus, arodbiedrība "Unison" un organizācija "British in Europe", Meja aicināta "cienīt politiskos solījumus", kas doti britiem neatkarīgi no "Breksita" sarunu iznākuma.

"Mēs neesam maiņas monētas, mēs esam pieci miljoni cilvēku un pienācis laiks, lai pret mums tā arī izturētos," norādīts vēstulē, kurā valdība arī aicināta stiprināt viņu tiesības dažādās jomās, tostarp tiesības balsot.

ES valstīs dzīvojošo Lielbritānijas pilsoņu aizstāvju grupas vēlas, lai viņu tiesības tiek norobežotas no pārējām "Brexit" sarunām.

Līdz Lielbritānijas aiziešanai no ES palikuši mazāk kā pieci mēneši, un "Brexit" sarunas nonākušas strupceļā Ziemeļīrijas un Īrijas robežas dēļ.

"Es par to uztraucos, jo nezinu, kas notiks," sacīja viena no protestētājām. Viņa ir dzimusi Beļģijā, bet jau 17 gadus dzīvo Lielbritānijā.

"Es nekaļu nekādus plānus 2019. gadam, jo mēs vienkārši nezinām, kur būsim - viss karājas gaisā," viņa piebilda.

"Mēs esam šeit, lai pateiktu parlamenta locekļiem, ka mums nepieciešama vienošanās. Mēs vēlamies, lai mūsu tiesības tiek nošķirtas," uzsvēra Hatons.

2016. gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, tāpēc Lielbritānija atstās bloku nākamā gada 29. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!