Foto: AP/Scanpix/LETA

Bruņoti separātistu kaujinieki Kamerūnas Ziemeļrietumu provincē nolaupījuši vismaz 78 skolēnus un viņu direktoru no prezbiteriešu skolas, pirmdien paziņojis provinces gubernators.

Nolaupīšana notikusi svētdienas vakarā Nkvenas ciematā, kas atrodas netālu no provinces galvaspilsētas Bamendas, paziņoja gubernators. Sociālajos medijos publiskots video, kurā esot redzami nolaupītie bērni. Video publiskojis grupējums, kas sevi dēvē par Ambas puišiem, kas ir atsauce uz separātistu iecerēto Ambazonijas valsti, ko viņi vēlas nodibināt Kamerūnas Ziemeļrietumu un Dienvidrietumu reģionos.

Video nolaupītāji piespieduši vairākus bērnus nosaukt savus vārdus un savu vecāku vārdus. Bērni stāsta, ka "Ambas puiši" viņus nolaupījuši svētdien un viņi nezina, kur pašreiz tiek turēti.

Vīrieši, kuri identificējuši sevi kā nolaupītājus, paziņojuši, ka atbrīvos bērnus tikai tad, kad sasniegs savus mērķus. "Mēs atbrīvosim jūs tikai pēc cīņas. Jūs skolā iesiet šeit," teikts nolaupītāju paziņojumā. Lai gan video autentiskums nav apstiprināts, vecāki sociālajos medijos norādījuši, ka atpazinuši savus bērnus.

Bijusī Vācijas kolonija Kamerūna pēc Pirmā pasaules kara tika sadalīta starp Lielbritāniju un Franciju. 1960. gadā Francijas kolonija ieguva neatkarību, kļūstot par Kamerūnas valsti, un 1961. gadā tai tika pievienota britu Dienvidkamerūna, kas vēlāk tika sadalīta Ziemeļrietumu un Dienvidrietumu reģionos.

2016. gadā abos reģionos sākās iedzīvotāju protesti pret valdību, apsūdzot to diskriminācijā. Vardarbība pastiprinājās 2017. gada beigās, kad separātisti pasludināja Ambazonijas valsti un sāka bruņotu neatkarības kampaņu.

Konfliktā nogalināto civiliedzīvotāju skaits nav droši zināms, bet tas mērāms vairākos desmitos, ja ne pat simtos.

Pagājušajā nedēļā separātistu kaujinieki uzbruka strādniekiem valstij piederošā gumijkoku plantācijā Kamerūnas dienvidrietumos. Kaujinieki nocirta strādniekiem pirkstus, jo viņi nav pakļāvušies separātistu rīkojumam nedoties uz darbu plantācijās.

Netālu no Bamendas tika nošauts arī amerikāņu misionārs. Viņš gāja bojā apšaudē starp separātistiem un karavīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!