Foto: LETA

Krievijas vēstniecības Latvijā pirmais sekretārs Romāns Tatarka savulaik studējis Maskavas Militāri diplomātiskajā akadēmijā kopā ar Krievijas militārā izlūkdienesta GRU līdzstrādnieku Anatoliju Čepigu, kurš tiek turēts aizdomās par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu, vēsta Ukrainas vietne "Ghall.com.ua".

Tā atsaucas uz Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska portālu "Mbk.media", kurā publicēti to cilvēku vārdi, kuri kopā ar Čepigu studējuši šai GRU augstākajā mācību iestādē, kuras oficiālais nosaukums šobrīd ir Krievijas Aizsardzības ministrijas militārā akadēmija.

Šai augstskolā, kuru paši GRU virsnieki iedēvējuši par "konservatoriju", tiek gatavoti nākamie Krievijas militārā izlūkdienesta darbinieki.

"Mbk.media" izpētījis, ka laikā no 2009. līdz 2015. gadam šīs augstskolas kopmītnēs kopā ar Čepigu bijuši pierakstīti 12 Krievijas Bruņoto spēku virsnieki, tai skaitā Tatarka, kurš pirms tam studējis Čerepovecas augstākajā radioelektronikas militāro inženieru skolā, kura gatavo radioizlūkošanas speciālistus GRU vajadzībām.

Pirmā dokumentālā norāde uz Tatarkas diplomāta karjeru atrodama 2011. gadā, kad viņš minēts Latvijas Ārlietu ministrijas publiskotajā Latvijā akreditēto ārvalstu diplomātu sarakstā kā Krievijas vēstniecības trešais sekretārs. 2018. gada sarakstā viņš ierakstīts jau kā vēstniecības pirmais sekretārs.

"Ghall.com.ua" norāda arī uz Rīgas Diplomātiskā ekonomikas kluba informāciju, kas liecina, ka 2011. gadā "šā kluba biedrs un Krievijas vēstniecības atašejs Tatarka" apmeklējis Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Cita starpā vienā no šā pasākuma fotogrāfijām viņš redzams līdzās nacionālā naida kurināšanā apsūdzētajam prokremliskajam aktīvistam Aleksandram Gapoņenko.

Portāls pieļauj, ka Tatarkas pienākumos ietilpst gan interese par svarīgiem Latvijas infrastruktūras objektiem, gan kontaktu uzturēšana ar prokremliskajiem darboņiem, gan, iespējams, arī Latvijā patvērumu radušo Krievijas politisko emigrantu novērošana.

Šai sakarā izdevums atgādina par valsts apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē 2016. gadā, ko sadarbībā ar vietējiem serbu radikāļiem organizējis GRU pulkvedis Eduards Šišmakovs, kā arī par Solsberijas notikumiem, un aicina Latvijas drošības dienestus būt modriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!