Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Indijā šonedēļ atklāta pasaulē augstākā statuja, kas sniedzas 182 metru augstumā (240 metri, ieskaitot pamatni). Portāls "Delfi" apkopo, kādus ievērojamus pieminekļus jaunatklātais tēls ir pārspējis.

Indijas premjera Narendras Modi 31. oktobrī atklātā "Vienības statuja", kas veltīta vienam no valsts neatkarības tēviem Sardaram Patelam, atrodas pie Narmadas upes Gudžarātas štatā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Statuja sver aptuveni 67 tūkstošus tonnu un ir konstruēta tā, lai izturētu zemestrīces un spēcīgu vēju. Pieminekļa apdarei izmantoti 12 tūkstoši bronzas paneļu.

Apmeklētājiem pieejams skatu laukums 153 metru augstumā, bet statujas pakājē ir muzejs. Komplekss aizņem 20 tūkstošu kvadrātmetru platību.

Modi cer, ka statuja kļūs par labu tūrisma objektu, tikmēr kritiķi un vietējie iedzīvotāji to uzskata par budžeta līdzekļu izniekošanu.

Ķīnas milzu Buda

Līdz Indijas "Vienības statujas" atklāšanai augstākās gods piederēja Pavasara tempļa Budas statuja Ķīnā. Pats Budas tēls ir 128 metrus augsts, bet, kopā ar postamentu – 208 metri.

View this post on Instagram

A post shared by Colony Viaggi (@colonyviaggi) on Jul 11, 2017 at 5:09am PDT

Henaņas provincē netālu no Pindiņšaņas esošā statuja pēc vairāk nekā 10 gadus ilgas celtniecības atklāta 2008. gadā. Zem statujas atrodas budistu klosteris.

Statujas nosaukums aizgūts no tuvumā esošā termālā avota, kurā ir 60 Celsija grādu temperatūra un kam piedēvē ārstnieciskas īpašības.

Buda arī Japānā

View this post on Instagram

A post shared by @marsh124 on Jan 1, 2018 at 7:45pm PST

Līdz 2002. gadam pasaulē augstākā statuja bija Japānas Ibaraki prefektūrā uzceltā Ušiku Budas statuja jeb Daibutsu, kas kopā ar pamatni sasniedz 120 metru augstumu (pati statuja 100 metri).

Apmeklētāji ar liftu var doties uz 85 metrus augsto skatu laukumu. No bronzas veidotais tēls atklāts 1993. gadā.

ASV Brīvības statuja

Viena no pasaulē slavenākajām un ceturtā augstākā pasaulē ir ASV Brīvības statuja. Ņujorkā esošais piemineklis kopā ar postamentu ir 93 metrus augsts, kas ir divreiz mazāk par Patela statujas garumu Indijā.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas dāvinātā uz salas izvietotā statuja attēlo brīvības dievieti un ir atklāta 1886. gadā. 2019. gadā statujas pakājē plānots atvērt jaunu, paplašinātu muzeju.

Apmeklētājiem pieejams skatu laukums statujas kronī, bet balkoniņš ap lāpu drošības apsvērumu dēļ apmeklētājiem ir slēgts.

Staļingradas kaujas piemiņai

Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA


Piektā augstākā statuja pasaulē uz šo brīdi ir Staļingradas kaujai veltītais "Dzimtene sauc" piemineklis Volgogradas pilsētā Krievijā. Atklāšanas brīdī 1967. gadā tā tika uzskatīta par augstāko statuju pasaulē. Joprojām tā ir augstākā statuja Eiropā.

Līdz zobena galam statujas augstums sasniedz 85 metrus. Statuja veidota no metāla un betona un sver vairāk nekā 8000 tonnu. Zobens vien sver 14 tonnas. Pieminekli notur 16 metrus dziļi pamati.

Kristus Pestītājs

Pasaulē augstāko statuju sešinieku noslēdz Brazīlijas Kristus Pestītāja statuja Riodežaneiro.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kalna virsotnē uzstādītā statuja sasniedz 38 metru augstumu, ieskaitot astoņu metru podestu. Kristus tēla rokas atplestas 28 metru vēzienā.

Statuja atklāta 1931. gadā un mūsdienās ir kļuvusi par plaši atpazīstamu Brazīlijas simbolu.

Indija gatavo jaunu rekordu

Pasaulē augstāko statuju sarakstā jau drīzumā gaidāmas izmaiņas. Patela statuja vairs nebūs pati augstākā, kad Indijas Mahārāštras štatā tiks atklāts memoriāls 17. gadsimta karalim karotājam Šivaji. Paredzēts, ka statuja būs 190 metrus augsta.

Statuju paredzēts būvēt uz mākslīgas salas jūrā pie Mumbajas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!