Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien ierosināja mainīt noteikumus par patvēruma piešķiršanu, lai tie, kas nelegāli ierodas ASV, nevarētu pieteikties patvēruma saņemšanai un brīvi uzturēties valstī, kamēr viņu lieta tiek izskatīta.

"Migrantiem, kas meklē patvērumu, būs likumīgi jāpiesakās viņu ierašanās ostā," Tramps ceturtdien paziņoja Baltajā namā dažas dienas pirms Kongresa starpvēlēšanām. Viņš sacīja, ka drīz izdos attiecīgu izpildrīkojumu.

"Tie, kas izvēlas pārkāpt mūsu likumus un ierasties nelegāli, vairs nevarēs izmantot nepamatotus apgalvojumus, lai panāktu automātisku uzņemšanu mūsu valstī. Mēs viņus aizturēsim uz ilgu laiku, ja nepieciešams," teica Tramps.

Viņš sacīja, ka aizturētās ģimenes netiks izšķirtas, un fokusējās uz to, lai tiktu izbeigta nelegālu migrantu "noķeršana un atlaišana".

Trampa kritiķi viņu apsūdz saspīlējuma uzkurināšanā ar savu kampaņu pret nelegālu imigrāciju. Ceturtdien viņš izpelnījās jaunu nosodījumu, tviterī ievietojot videoierakstu, kurš netieši norāda uz slepkavu klātbūtni migrantu karavānā, kas caur Meksiku dodas uz ASV.

Videoieraksta sākumā ir redzama notiesāta slepkavas Luisa Brakamontesa lielīšanās ar policistu nogalināšanu, un tiek apgalvots, ka "demokrāti viņu ielaida mūsu valstī". Materiālā par viņu ir iekļauti attēli ar migrantiem, kas mēģina šķērsot barjeras.

"Tas ir briesmīgi, ko demokrāti nodara mūsu valstij. Balsojiet par republikāņiem tagad!" Tramps tvītoja virs šī videoieraksta. ASV mediji gan ātri norādīja uz to, ka Brakamontess pēdējoreiz iekļuva ASV 2001.gadā, kad prezidenta amatā bija republikānis Džordžs Bušs jaunākais.

Tramps ceturtdien arī sacīja, ka nelegālie imigranti "atņem vērtīgus resursus nabadzīgākajiem amerikāņiem, kuriem tie visvairāk vajadzīgi", un vainoja paviršu robežapsardzību nelegālu narkotiku ieplūšanā ASV. "Šī ir mūsu valsts aizsardzība. Mums nav izvēles," teica Tramps.

"Viņi steidzas uz mūsu robežu," Tramps sacīja par migrantu karavānu, nosaucot to par "invāziju". Viņš arī izteicās, ka ASV karavīri uz robežas varētu atklāt uguni uz migrantiem, kas mestu akmeņus. "Mēs uzskatīsim to par šaujamieroci, jo nav lielas atšķirības," teica Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!