Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas jaunievēlētais prezidents Žairs Bolsonaru intervijā Izraēlas laikrakstam atklājis, ka plāno pārcelt Brazīlijas vēstniecību Izraēlā no Telavivas un Jeruzalemi.

Ceturtdien publiskotā intervijā laikrakstā "Israel Hayom" Bolsonaru tika jautāts, vai viņš pārcels vēstniecību, kā tika solījis savā priekšvēlēšanu kampaņā. Bolsonaru atbildēja, citējot kampaņas laikā sacīto, ka Izraēla ir tā, kura izlems, kura pilsēta ir tās galvaspilsēta, nevis citas valstis.

Izraēla, kas uzskata Jeruzalemi par savu nedalāmo galvaspilsētu, 1967.gadā anektēja Austrumjeruzalemi. Palestīnieši cer, ka Austrumjeruzaleme kādreiz kļūs par viņu iecerētās valsts galvaspilsētu.

ASV prezidents Donalds Tramps decembrī atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un maijā ASV vēstniecība tika oficiāli pārcelta no Telavivas un Jeruzalemi. ASV piemēram sekoja Gvatemala un Paragvaja, lai gan pēdējā pēcāk paziņoja, ka pārcels vēstniecību atpakaļ uz Telavivu.

Pēc Bolsonaru uzvaras Brazīlijas prezidenta vēlēšanās Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pauda pārliecību, ka Bolsonaru uzvara "novedīs pie lielas draudzības starp mūsu tautām un ciešākām saitēm starp Brazīliju un Izraēlu".

Kāda amatpersona Netanjahu birojā sacīja AFP, ka premjerministrs, ļoti iespējams, apmeklēs Bolsonaru inaugurācijas ceremoniju, kas plānota janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!