Foto: EPA/Scanpix/LETA
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien atklājis Stambulas jauno lidostu. Jaunajā lidosta nodēvēta par Stambulas lidostu un Erdogans ceremonijā pavēstīja, ka tas notiek īpašā dienā, kad tiek svinēta Turcijas Republikas dibināšanas 95. gadadiena.

Erdogans paziņoja, ka Turcija ir kļuvusi par "vissvarīgāko tranzīta punktu uz ziemeļu-dienvidu, austrumu-rietumu asīm, savienojot 60 valstis un 20 triljonu dolāru ekonomikas". Ceremonijā piedalījās Sudānas, Albānijas, Kirgizstānas, Kosovas, Maķedonijas, Moldovas, Pakistānas un Serbijas līderi.

Tagad sāks darboties lidostas pirmā kārta, kuras jauda ir 90 miljoni pasažieru gadā, taču plānots, ka pēc lidostas pilnīgas pabeigšanas, kas iecerēta orientējoši 2030. gadā, tā apkalpos 150 miljonus pasažieru gadā, kļūstot par lielāko lidostu pasaulē. Nepieciešamības gadījumā lidostas jaudu varēs palielināt līdz 200 miljoniem pasažieru gadā.

Lidostas pirmajā kārtā ir divi skrejceļi, bet pēc pabeigšanas lidostai būs seši skrejceļi.

Pirmie regulārie reisi sāksies ceturtdien, kad Turcijas nacionālā aviokompānija "Turkish Airlines" no jaunās lidostas sāks lidot uz Ankaru, Izmiru un Antalju, Turcijā, kā arī uz Erdžanu, Kipras turku daļā, un Azerbaidžānas galvaspilsētu Baku.

Plānots, ka līdz jaunajam gadam visi reisi no Ataturka lidostas, kas pašlaik ir galvenā Stambulas lidosta, tiks pārcelti uz jauno lidostu, un regulārie reisi no Ataturka lidostas vairs nenotiks. Tomēr otra Stambulas lidosta - Sabihas Gekčenas lidosta - turpinās darboties. Pagājušajā gadā Ataturka lidosta apkalpoja 64 miljonus pasažieru, bet Sabihas Gekčenas lidosta - 31 miljonu pasažieru.

Lidostas būvniecībā vienlaikus strādāja 36 000 cilvēku. Protestējot pret sliktajiem darba apstākļiem, septembrī notika lidostas būvniecībā strādājošo streiki.

Pašlaik lielākā lidosta pasaulē ir Atlantas Hārtsfīlda-Džeksona lidosta, kas pērn apkalpoja 104 miljonus pasažieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!