Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka mēģinājums noslēpt žurnālista Džamala Hašogi slepkavību Saūda Arābijas konsulātā Stambulā bijis viens no neveiksmīgākajiem slepkavību slēpšanas gadījumiem vēsturē.

"Viņiem bija ļoti slikta sākotnējā koncepcija. Tā tika īstenota vāji, un [slepkavības] slēpšana bija viena no sliktākajām [slepkavību] slēpšanu vēsturē," Tramps pavēstīja Baltā nama Ovālajā kabinetā.

"Neveiksmīga rīcība, tādu vispār nevajadzēja izdomāt. Kāds tiešām to salaida dēlī. Un slepkavības slēpšana bija visneveiksmīgākā," piebilda Tramps.

"Es domāju, ka tie, kam ienāca prātā šī ideja, ir lielā ķezā. Un viņiem jābūt lielā ķezā. Vai ne?"

Saūda Arābija pēc vairāk nekā divu nedēļu klusēšanas sestdien atzina, ka 59 gadus vecais Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts konsulātā Stambulā neveiksmīgas Saūda Arābijas operācijas laikā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans otrdien paziņoja, ka Hašogi slepkavība bija tīša un iepriekš plānota. Viņš arī pieprasīja, lai 18 slepkavībā aizdomās turētie, kas aizturēti Saūda Arābijā, tiktu izdoti tiesāšanai Turcijā.

Atbildot uz jautājumu par Erdoana pieprasījumu izdot tiesāšanai aizdomās turētos, Tramps sacīja, ka Turcijas prezidents bijis "diezgan skarbs pret Saūda Arābiju".

Uz jautājumu, vai viņš tic Saūda Arābijas versijai par notikumiem, kas noveda līdz Hašogi nāvei, Tramps atbildēja: "Es vispirms gribu redzēt faktus".

Tramps arī atgādināja, ka Saūda Arābija ir svarīgs ASV sabiedrotais Tuvajos Austrumos un viens no lielākajiem investoriem ASV.

ASV arī paziņoja, ka atsauc vīzas apmēram 20 Saūda Arābijas amatpersonām, kas ir iesaistītas žurnālista slepkavībā, otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Viņš sacīja, ka ASV ir "identificējušas vismaz dažus no indivīdiem", kas saistīti ar laikraksta "Washington Post" žurnālista Hašogi nāvi Saūda Arābijas konsulātā Stambulā.

"Šie sodi nebūs pēdējais vārds šajā jautājumā no Savienoto Valstu puses. Mēs turpināsim apsvērt papildu pasākumus pret tiem, kas ir atbildīgi [par Hašogi nāvi]," Pompeo sacīja reportieriem.

"Mēs ļoti skaidri liekam saprast, ka Savienotās Valstis necietīs šāda veida rīcību žurnālista Hašogi apklusināšanai ar vardarbību," teica Pompeo.

Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta vēlāk sacīja, ka šis pasākums skars 21 aizdomās turētu saūdarābu, kuriem vai nu tiks atsauktas jau izsniegtās vīzas, vai kuriem tiks liegtas vīzas nākotnē.

Pompeo teica, ka šīs Saūda Arābijas amatpersonas ir no "izlūkdienestiem, karaļa galma, Ārlietu ministrijas un citām Saūda Arābijas ministrijām".

Valsts sekretārs sacīja, ka ASV arī apsver iespēju rīkoties saskaņā ar Sergeja Magņitska likumu, pēc kura varētu tikt noteiktas finanšu sankcijas pret personām, kas saistītas ar Hašogi nāvi.

ASV kongresmeņi ir mudinājuši prezidenta Donalda Trampa administrāciju uz skarbu rīcību, un vairāki ir pieminējuši Magņitska likumu.

Pompeo vēlreiz apliecināja, ka ASV turpina uzskatīt Saūda Arābiju par sabiedroto, un sacīja, ka viņš un Tramps "nav priecīgi" par to, ka viņiem jārīkojas pret šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!