Foto: EPA/Scanpix/LETA
Eiropas Komisija (EK) otrdien sanāksmē Strasbūrā nolēmusi noraidīt Itālijas populistu valdības izstrādāto valsts budžeta projektu un aicinās to pārstrādāt.

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī lūgs Itālijas valdībai budžetu pārstrādāt, sacījis informēts avots. Pārstrādātais budžeta projekts Itālijai jāiesniedz EK trīs nedēļu laikā.

EK viceprezients Valdis Dombrovskis pēc sēdes sacīja, ka EK nav bijis citas izvēles kā Itālijas budžeta projektu noraidīt, jo Roma "atklāti un apzināti" pārkāpusi ES noteikumus. "Mēs neredzam alternatīvu," uzsvēra Dombrovskis. Viņš teica, ka šķiet kārdinoši pārkāpt noteikumus, taču "kādā brīdī parādu nasta kļūst pārāk smaga. Un beigu beigās jūs nonākat situācijā, kad jums nav nekādas brīvības".

Savukārt Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni paziņoja, ka Itālija nepiekāpsies EK un nemainīs budžeta projektu. "Nekas nemainīsies, spekulācijas var beigties, atpakaļceļa nav," Salvīni teikto citēja Itālijas ziņu aģentūra ANSA. Viņš arī apsūdzēja EK, ka tā "uzbrūk nevis valdībai, bet tautai".

Šī ir pirmā reize, kad EK noraidījusi kādas dalībvalsts budžeta projektu. Jau ziņots, ka 15.oktobrī Roma iesniedza EK apstiprināšanai 2019.gada budžeta projektu, kurā plānots palielināt valsts izdevumus un pārtraukt pēdējo gadu taupības pasākumus, neskatoties uz brīdinājumu par budžeta deficītu.

Itālijas valdība paredzējusi, ka budžeta deficīts nākamgad veidos 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), krietni pārsniedzot 0,8%, ko bija prognozējusi iepriekšējā valdība. Pēc valdības ieceres, 2020.gadā deficītam vajadzētu samazināties līdz 2,1%, bet 2021. gadā - līdz 1,8%.

EK norādījusi, ka Itālijai nepieciešams samazināt budžeta deficītu, lai sāktu samazināt tās apjomīgās parādsaistības, kas jau tagad pārsniedz 130% no IKP un ir krietni virs ES noteiktā 60% limita. Šis budžeta projekts izraisījis bargu ES augsto ekonomikas amatpersonu kritiku. Tās Romai nosūtīja vēstuli, kurā šie plāni raksturoti kā vēl nebijuši, un brīdināja, ka Brisele varētu arī šo budžetu noraidīt. Vēstulē EK viceprezidents Valdis Dombrovskis un ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī norādīja, ka Itālijas 2019.gada budžeta projekts neatbilst ES fiskālās disciplīnas noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!