Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien pievienojies tiem Eiropas līderiem, kas aicina Saūda Arābiju atklāt vairāk detaļu par Hašogi nāvi pēc tam, kad paziņojums par Hašogi nāves apstākļiem tika mainīts, ziņo "Reuters".

Mainītajā paziņojumā teikts, ka žurnālists miris pirms divām nedēļām Stambulas konsulātā. Saūda Arābija sestdien sākotnējā paziņojumā pauda, ka Hašogi, ir miris "dūru cīņā".

Vācija šo paziņojumu nosauca par "neadekvātu" un apšauba, vai valstīm būtu jāturpina pārdot ieroči Saūda Arābijai. Tai pašā laikā Francija un Eiropas Savienība ir mudinājusi sākt padziļinātu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kas noticis ar "Washington Post" žurnālistu pēc tam, kad viņš 2. oktobrī ir iegājis konsulātā, lai saņemtu laulībām nepieciešamos dokumentus.

Jautāts, vai ir apmierināts ar Saūda Arābijas sniegto versiju, Tramps atbildēja: "Nē, es neesmu apmierināts līdz mēs atradīsim atbildi. Bet tas bija liels pirmais solis, un tas bija svarīgs pirmais solis. Bet es gribu saņemt atbildi".

Intervijā medijam "Washington Post" Tramps bilda, ka "acīmredzami ir bijusi maldināšana un meli".

Trampa komentāri par Hašogi nāvi pēdējās dienās ir svārstījušies no draudēšanas Saūda Arābijai ar "ļoti smagām" sekām un brīdinājumiem par ekonomiskām sankcijām, līdz samiernieciskām piezīmēm par valsts lomu kā ASV sabiedroto pret Irānas un Islāmistu kareivjiem, kā arī ASV ieroču pircēju.

Hašogi lieta ir raisījusi starptautisku sašutumu un sarāvusi politiskās un biznesa saites starp rietumu un ASV sabiedrotajiem Saūda Arābijā.

Tā kā Saūda Arābija saskārusies ar internacionālu skepticismu par tās sākotnējo versiju par Hašogi nāves apstākļiem, valsts pārstāvji izplatīja jaunu versiju, kurā teikts, ka 15 valsts pilsoņi tika sūtīti, lai konfrontētu Hašogi, bet tie draudējuši viņu sazāļot un nolaupīt un pēc tam nožņauguši, kad Hašogi pretojās. Pēc tam viens grupas biedrs apģērbies Hašogi drēbēs, lai izskatītos, ka viņš ir pametis konsulātu.

Hašogi - viens no pazīstamākajiem Saūda Arābijas karaļa Salmana un viņa dēla kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķiem - pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī, lai noformētu laulībām nepieciešamos dokumentus.

Hašogi pirms pazušanas aptuveni gadu bija dzīvojis Savienotajās Valstīs.

Kā ziņo mediji, Turcijas amatpersonu rīcībā ir audio ieraksts, no kura noprotams, ka Saūda Arābijas slepkavu komanda Hašogi konsulātā spīdzinājusi un nogalinājusi, bet līķi tad sadalījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!