Foto: Publicitātes attēli

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) piektdien paziņoja, ka vienojies ar Ukrainu par nosacījumiem, kas ļaus šai valstij piešķirt 3,9 miljardu ASV dolāru aizdevumu.

Vienošanās vēl jāapstiprina SVF valdei, un valde šo jautājumu izskatīs pēc tam, kad Ukrainā būs pieņemts nākamā gada valsts budžets, kas atbildīs SVF ieteikumiem, kā arī pieņemts lēmums par gāzes cenu un apkures tarifu mājsaimniecībām paaugstināšanu, norādīja SVF.

Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans piektdien paziņoja, ka no 1. novembra gāzes cenas tiks paaugstinātas par 23,5%. Viņš sacīja, ka Ukrainas sarunu delegācijas "neticamie pūliņi" ļāvuši panākt kompromisu ar SVF, kas sākumā pieprasījis cenu paaugstināšanu par 60%.

Groismans arī atzina, ka bez aizdevuma Ukraina piedzīvotu defoltu.

Ukraina nav saņēmusi līdzekļus no SVF kopš 2017. gada aprīļa, kad saskaņā ar iepriekšējo aizdevuma programmu saņēma viena miljarda dolāru maksājumu.

Iepriekšējā aizdevuma programma, par kuru vienošanās tika panākta 2015. gadā, paredzēja Ukrainai kopumā piešķirt 17,5 miljardus dolāru, taču domstarpību dēļ par SVF prasību pildīšanu Ukraina saņēma tikai deviņus miljardus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!