Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku ceļā no Centrālamerikas uz Meksiku ir iestrēguši uz Meksikas dienvidu robežas pēc neveiksmīga mēģinājuma iekļūt valstī. Daži no cilvēkiem valstī centās ielauzties caur robežas žogu, bet viņus apturēja Meksikas policija, tādējādi izceļoties sadursmēm, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pārsvarā no Hondurasas esošie migranti pauda, ka viņi bēg no vardarbības un nabadzības. Viņu starpā ir arī sievietes un bērni.

Daži no migrantiem Meksikā ielauzās caur barjerām, kas izvietotas uz tilta pār Sučjates upi. Kareivīgākie migranti policistus apmētāja ar akmeņiem, bet tie lika lietā gumijas lodes un asaru gāzi, lai migrantus apturētu. Vairāki cilvēki ir ievainoti, ieskaitot migrantus, policistus un žurnālistus.

Meksikas autoritātes paudušas, ka valstī tiks ielaisti tie migranti, kam būs derīgas pases un vīzas. Visiem citiem bez derīgiem dokumentiem būs nepieciešams pieteikties bēgļa statusam vai iet atpakaļ, bet tie, kas robežu mēģinās šķērsot nelegāli, tiks apcietināti un deportēti. Meksikas varasiestādes jau sākušas valstī uzņemt sievietes un bērnus, kuri tiek nogādāti patversmēs.

Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto pauda, ka ir šī situācija ir "bezprecedenta", un, ka vardarbīga iekļūšana valstī apdraud ne tikai valsts suverenitāti, bet arī pašus migrantus.

Piektdien ASV presidents Donalds Tramps pateicās Meksikai par tās centieniem apturēt migrantu plūsmu. Tramps, kas iepriekš ir draudējis ar ASV robežas aizvēršanu un atcelt palīdzības sniegšanu tām valstīm, kas ļauj bēgļiem iet cauri, piektdien minēja, ka tiks piesaistīti militārie spēki, ja tas būs nepieciešams.

"Viņi tikpat labi var iet atpakaļ, viņi nenāks iekšā šai valstī," viņš piektdien teica žurnālistiem.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo teica, ka situācija uz robežas ir sasniegusi "krīzes momentu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!