Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) Tiesa piektdien likusi Polijai, īstenojot pagaidu risinājumu, pirms tiek pieņemts spriedums strīdīgās tiesu sistēmas reformas lietā, apturēt lēmuma izpildi par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu.

Eiropas Komisija bija vērsusies pret Poliju ES Tiesā, skaidrojot, ka ar jauno likumu tiek pārkāptas ES pamatvērtības.

Briseles un Varšavas starpā pastāv asas domstarpības kopš 2015.gada saistībā ar pārmetumiem, ka Polijas konservatīvās valdības īstenotās reformas pakļaujot tiesas pārmērīgai politiskai ietekmei.

Reformas ietvaros Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecums samazināts no 70 uz 65 gadiem, un tā rezultātā amati būtu jāpamet 21 tiesnesim.

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) skaidro, ka attīra tiesu no korumpētiem tiesnešiem, bet oponenti apgalvo, ka valdība cenšas atbrīvoties no kritiskām balsīm. Varšava arī skaidro, ka atbilstoši ES noteikumiem tiesu varas organizācija ir nacionālo pilnvaru jautājums.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Briselē sacīja, ka Polija ir saņēmusi tiesas paziņojumu un ka valdība "reaģēs, kad būs to izanalizējusi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!