Foto: AP/Scanpix/LETA

Žurnālista Džamala Hašogi pazušana ir kļuvusi par vienu no pēdējā laika lielākajiem izaicinājumiem ASV-Saūda Arābijas attiecībās. Par spīti aizdomām, ka žurnālists ir ticis nogalināts ar Saūda Arābijas valdības ziņu, ASV nav steigusies ar sankciju ieviešanu pret Rijādu. Šķietamais inertums no ASV puses tiek skaidrots ar diviem svarīgiem ASV ekonomikas aspektiem.

Saūda Arābija ir svarīgs ASV ieroču eksporta partneris
2017. gadā Donalda Trampa administrācija ar Saūda Arāijas valdību panāca vienošanos par ieroču piegādi Rijādai gandrīz 110 miljardu dolāru apmērā. Baltais nams toreiz šo vienošanos raksturoja, kā "ievērojamu drošības attiecību paplašināšanu abu valstu starpā", rakstīja portāls CNBC.

Donalds Tramps ir uzsvēris šo sadarbību, sakot, ka, ja Saūda Arābija neiegādāsies ieročus no ASV, tad viņai tos piegādās kāda cita valsts. "Padomājiet, 110 miljardi. Viss, ko viņi izdarīs, ir iedos tos citām valstīm un, manuprāt, tas būtu ļoti muļķīgi," izteicās Donalds Tramps, vēsta "NBC News".

Naftas darījumi
Nafta ir vēl otrs būtisks faktors ASV-Saūda Arābijas attiecībās. Saūda Arābija ir lielākais naftas eksportētājs pasaulē. Jau ilgāku laiku Vašingtonas un Rijādas attiecības ir balstījušās uz vienkāršu mehānismu: ASV palīdz Saūda Arābijai veicināt savu drošību, savukārt Rijāda ir uzticams naftas piegādātājs.
Paredzams, ka tuvākajā laikā Saūda Arābijas loma globālajā naftas eksportā būs vēl lielāka, jo novembrī ASV plāno palielināt sankcijas pret Irānu, vēsta "NBC News".
Pretspars Irānai

Saūda Arābija, kopā ar Izraēlu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, ir centusies mazināt Irānas ietekmi reģionā, iepriekš "The Washington Post" norādījis eksperts Saimons Hendersons. Irānas ierobežošana ir svarīga ASV ārpolitikas sastāvdaļa Trampa administrācijas laikā, un Saūda Arābija šīs politikas realizēšanā spēlē būtisku lomu.

Hašogi lieta nav pirmais pārbaudījums ASV-Saūda Arābijas attiecībām. 11. septembra teroraktos 15 no 19 teroristiem nāca no Saūda Arābijas. Tomēr pēc traģiskajiem notikumiem, pret Saūda Arābiju netika vērsta agresīva atbilde – Baraks Obama, savas prezidentūras izskaņā, uzlika veto likumam, kas paredzēja, ka 11. septembra teroraktos bojāgājušo piederīgie varēs Saūda Arābiju iesūdzēt tiesā.

Džamalas Hašogi pēdējoreiz tika manīts ieejam Saūda Arābijas konsulātā Stambulā. Turcija apgalvo, ka žurnālists konsulātā brutāli noslepkavots, tomēr Saūda Arābija šīs apsūdzības noliedz. ASV nesteidzās asi atbildēt, un jautāts, vai ASV varētu saraut saites ar Rijādu žurnālista pazušanas kontekstā, Tramps atbildējis, ka nevēlas to darīt. "Es vēlos noskaidrot, kas notika, kurš ir vainīgs, un mēs to iespējams uzzināsim līdz nedēļas beigām," norādījis prezidents.

Pompeo izteicies, ka Saūda Arābija šobrīd turpina izmeklēšanu saistībā ar žurnālista pazušanu. "Viņi veiks izmeklēšanu un, kad to pabeigs, mēs to izvērtēsim," norādīja Valsts sekretārs. Pompeo arī izteicās, ka ASV jāpatur prātā svarīgās biznesa un valdības saites, kas vieno ASV un Saūda Arābiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!