Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijā ieslodzītais ukraiņu režisors Oļehs Sencovs, kurš šomēnes pārtrauca 145 dienas ilgo badastreiku, var neizdzīvot, jo viņa veselība ir smagi iedragāta, otrdien paziņojusi Sencova māsa Natālija Kaplana.

"Gandrīz visi viņa orgāni ir smagi cietuši", tostarp aknas, sirds un smadzenes, žurnālistiem sacīja Kaplana. "Badastreika izbeigšana ir nopietna procedūra, neviens pašreiz nevar pateikt, vai Oļehs izdzīvos," viņa piebilda. "Diemžēl viņa pēdējās vēstules ir diezgan pesimistiskas, viņš uzrakstīja testamentu, kurā lūdz nepamest viņa bērnus," atklāja Kaplana.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis. Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu. Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirt viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

42 gadus vecais Sencovs pieteica badastreiku 14.maijā, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzēra tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas tika ievadītas ar sistēmu. 5.oktobrī Sencovs badastreiku pārtrauca, lai izvairītos no piespiedu barošanas. Badošanās laikā viņš zaudēja 20 kilogramus no sava sākotnējā svara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!