Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka nekavējoties sūta valsts sekretāru Maiku Pompeo uz Saūda Arābiju sarunām ar karali Salmanu pazudušā saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi lietā.

Pēc Trampa teiktā, karalis Salmans "noliedz, ka viņam jebkas būtu zināms par to, kas noticis" ar Hašogi - ASV dzīvojušo laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieku, kurš 2. oktobrī iegāja Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā, un kopš tā laika vairs nav redzēts.

Pēc telefonsarunas ar karali Salmanu Tramps žurnālistiem pirmdien Baltajā namā sacīja, ka monarhs kategoriski noliedzis saistību ar žurnālista pazušanu.

"Noliegums bija ļoti, ļoti kategorisks," sacīja Tramps. "Man izklausījās, ka tie varētu būt bijuši kaut kādi "kreisie" slepkavas. Kas zina?"

Pirmdienas vakarā konsulātā ieradās Turcijas prokuratūras pārstāvji, lai Saūda Arābijas amatpersonu klātbūtnē pārmeklētu konsulātu un konsulāta darbinieku rezidenci. Tas uzskatāms par bezprecedenta gadījumu, jo uz diplomātiskajām pārstāvniecībām attiecas tiesiskā imunitāte, un domājams, ka Saūda Arābija pārmeklēšanai piekritusi, vēloties pielabināties saviem Rietumu sabiedrotajiem, vēsta telekanāls "CNN Turk".

Savukārt Turcijas portāls "Haberturk", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, raksta, ka pēc Hašogi noslepkavošanas konsulātā viņa līķis esot ticis iznīcināts, izmantojot skābi.

Tikmēr telekanālam CNN neoficiāli avoti sacījuši, ka Saūda Arābija gatavojoties publiskot ziņojumu, kurā būšot teikts, ka saūdarābu slepenie aģenti netīši nogalinājuši Hašogi pratināšanas laikā, un ka operācijā, kas veikta bez atļaujas, bijis paredzēts Hašogi nolaupīt un izvest no Turcijas. Ziņojumā būšot norādīts, ka vainīgie tikšot sodīti. Tomēr viens no avotiem uzsvēris, ka ziņojums vēl tikai tiekot gatavots, tāpēc tā saturs varot mainīties.

Saūda Arābijas varasiestādes jau iepriekš noliegušas apsūdzības, ka Hašogi konsulātā būtu nogalināts. Hašogi ieradās konsulātā, jo viņam bija nepieciešams noformēt dokumentus, lai varētu salaulāties ar Turcijas pilsoni. Viņa līgava velti gaidīja Hašogi iznākam no konsulāta.

Nedēļas nogalē Tramps draudēja ar "bargu sodu", ja apstiprināsies, ka Saūda Arābija vainojama Hašogi slepkavībā.

Lielbritānija, Francija un Vācija svētdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā pieprasīja uzticamu izmeklēšanu Hašogi pazušanas lietā.

Saūda Arābija savukārt svētdien solīja atbildēt uz "jebkuru rīcību", kas tiktu vērsta pret to saistībā ar žurnālista pazušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!