Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pāvests Pāvils VI, kurš pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados pārraudzīja plašas reformas katoļu baznīcā, un Salvadoras arhibīskaps Oskars Romero svētdien tiks iecelti svēto kārtā.

Lai būtu klāt šajā notikumā, aptuveni 5000 cilvēku devušies no Salvadoras uz Vatikānu, un tūkstošiem sekos līdz kanonizēšanai televizoru ekrānos pie Sansalvadoras katedrāles, kur apbedīti Romero pīšļi.

Katoļu baznīcā, lai personu ieceltu svēto kārtā, nepieciešami divi "apstiprināti" brīnumi. Viens brīnums nepieciešams, lai apstiprinātu personas beatifikāciju - pasludināšanu par svētīgo jeb svētlaimīgo, bet iecelšanai svēto kārtā nepieciešami divi brīnumi.

Pāvils VI tika pasludināts par svētīgo 2014. gada oktobrī, bet Romero - 2015. gada maijā. Šā gada martā Pāvests Francisks parakstīja dekrētu, piedēvējot viņiem jaunus brīnumus.

Romero, kuru 1980. gadā dievkalpojuma laikā noslepkavoja galēji labējie ekstrēmisti, asi kritizēja represijas un sociālo netaisnību Salvadorā un nosodīja armijas un kreisā spārna kaujinieku pastrādātos cilvēktiesību pārkāpumus, sākoties Salvadoras pilsoņkaram, kas ilga no 1980. gada līdz 1992. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!