Foto: AP/Scanpix/LETA
Ziemeļīrijas unionisti, kas nodrošina Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai parlamentāro vairākumu, ceturtdien piedraudējuši, ka varētu gāzt valdību, ja Meja "Brexit" sarunās piekritīs muitas kontroles ieviešanai starp provinci un pārējo Apvienoto Karalisti.

Demokrātisko unionistu partijas (DUP) ēnu kabineta "Brexit" ministrs Semijs Vilsons intervijā Īrijas sabiedriskajam radio RTE paziņoja, ka desmit deputāti, kas partiju pārstāv Lielbritānijas parlamentā, balsos pret budžeta apstiprināšanu un apsver iespēju balsot arī par neuzticības izteikšanu Mejai, ja sarunās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) valdība pārkāps Ziemeļīrijas unionistu nospraustās sarkanās līnijas.

"Ja viņa piekritīs līgumam, kas lauzīs pašas solījumus, tad, manuprāt, mums nebūs alternatīvas," uz jautājumu, vai DUP varētu balsot pret budžetu, atbildēja Vilsons.

Eiropas Komisijas (EK) "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Bernjē trešdien paziņoja, ka Lielbritānijai būs jāsamierinās ar iespējamu muitas kontroli precēm, kas tiek transportētas starp pārējo Apvienoto Karalisti un tās Ziemeļīrijas provinci, ar pievienotās vērtības nodokli un ar ES standartu ievērošanas kontroli.

Vilsons norādīja, ka šāda vienošanās faktiski pakļaus Ziemeļīriju Briseles, nevis Londonas pārvaldei un izslēgs Ziemeļīriju no tirdzniecības līgumiem, kurus nākotnē slēgs Lielbritānija.

Viņš piebilda, ka Barnjē priekšlikums ir "nevajadzīgs konstitucionālais vandālisms".

Vilsons norādīja, ka DUP vispirms lems, "vai balsošana pret budžetu ir piemērots veids, kā izrādīt mūsu neapmierinātību".

Ja budžets parlamentā tiks noraidīts, tam sekos uzticības balsojums valdībai.

"Ko mēs darīsim šādos apstākļos, par to mums nāksies diskutēt," atzina DUP pārstāvis.

Tomēr viņš piebilda, ka, viņaprāt, Mejai nebūt nav obligāti jāizšķiras starp "Breksita" vienošanos un DUP atbalsta saglabāšanu.

"Nedomāju, ka izvēle būtu šāda. Uzskatu, ka viņai jāuzstāj uz tāda veida vienošanos ar ES, kādu viņa solīja Apvienotās Karalistes tautai," uzsvēra Vilsons.

Viņš norādīja, ka alternatīvs veids, kā ES varētu pasargāt savu iekšējo tirgu, būtu virtuāla to preču kontrole, kas no Ziemeļīrijas tiek ievestas Īrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!