Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas prezidenta amata kandidāts nākamgad paredzētajās vēlēšanās, bijušais Lietuvas ārlietu ministrs un Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās misijas vadītājs Krievijā Vīgauds Ušacks paziņojis, ka grib panākt, lai Lietuvā tiktu izveidota ASV militārā bāze, kas kalpotu kā Krieviju atturošs faktors.

"Centīšos panākt, lai Lietuvas teritorijā tiktu izveidota ASV militārā bāze ar pastāvīgi dislocētu ASV spēku kontingentu," teikts ceturtdien publiskotajās viņa priekšvēlēšanu programmas vadlīnijās.

Kā norādījis Ušacks, mūsdienu Krievijas darbība, kas grauj uz starptautiskajām tiesībām balstīto Eiropas drošības arhitektūru, rada apdraudējumu Lietuvas drošībai un nav iemesla cerēt, ka šīs attiecības tuvākajā laikā varētu būtiski mainīties.

Lai stiprinātu aizsardzību, viņš ieteicis paredzēt, ka Lietuvas aizsardzības finansējumam jau 2024. gadā jāsasniedz 2,5% iekšzemes kopprodukta. Šobrīd Lietuvas Valsts aizsardzības padome un vairākums parlamentā pārstāvēto partiju paredzējušas, ka šis līmenis jāsasniedz 2030. gadā.

Kandidāts paudis pārliecību, ka Lietuvai jāatgūst līderes loma reģionā, cenšoties būtiski un kvalitatīvi atjaunot Austrumu partnerības programmu, kurā piedalās Ukraina, Gruzija un Moldova. Viņš arī uzskata, ka Lietuvai jāatrodas "Eiropas Savienības integrācijas procesu kodolā", bet vienlaikus norāda, ka Eiropas Savienību saskata kā tautu apvienību, kurā valstis pašas lemj par integrācijas apmēriem un dziļumu.

Ievēlēšanas gadījumā Ušacks solījis aktīvāk veicināt ekonomisko diplomātiju, investīciju piesaisti un tirdzniecību. Ušacks ar Seima deputāti Ingrīdu Šimonīti sacentīsies par "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" nomināciju prezidenta vēlēšanās. Tēvzemieši savu kandidātu plāno izraudzīties atklātās vēlēšanās novembra sākumā.

Prezidenta vēlēšanās, kas notiks 2019. gada maijā, Lietuvas pilsoņiem būs jāizraugās, kas nomainīs amatā pašreizējo prezidenti Daļu Grībauskaiti, kuras otrais piecu gadu pilnvaru termiņš beigsies nākamgad vasaras vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!