Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Ceturtdien pacelšanās laikā notikusi nesējraķetes "Sojuz MS-10" avārija, kā rezultātā apkalpe veica ārkārtas nosēšanos, atsaucoties uz aģentūru "Roskosmos", vēsta ziņu aģentūra "RIA Novosti". Viņi nosēdušies aptuveni 25 kilometrus no Žezkazghanas.

Uz "Sojuz" klāja atradās krievu kosmonauts Aleksejs Ovčiņins un amerikāņu astronauts Niks Heigs, kuri bija ceļā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

Kosmosa kuģa ekipāža veica avārijas nosēšanos un kapsula ar apkalpi piezemējusies pie Žezkazghanas, Kazahstānā, aptuveni 400 kilometrus no pacelšanās vietas, ziņo Krievijas valsts medijs RT.

Krievu kosmonauts Ovčiņins sākotnēji sazinājās ar meklēšanas komandu, paziņojot, ka ekipāža esot "labā stāvoklī". Vēlāk abi "Sojuz" apkalpes locekļi helikopteros nogādāti atpakaļ uz Baikonuru.

Raķetei radās problēma ar starta paātrinātāju un komanda atgriezās uz Zemes ballistiskās nolaišanās režīmā, pirms tam paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA). Saskaņā ar sākotnējo informāciju avārija notikusi pēc nesēja pirmā posma atdalīšanās, vēsta "RIA Novosti".

Šī ir pirmā pilotējamās raķetes "Sojuz" avārija kopš 1975. gada, atzīmē aģentūra.

Kosmonautam un astronautam kosmosā bija paredzēts pavadīt 187 diennaktis. To laikā bija plānots īstenot vairākus simtus eksperimentu, kā arī novembra vidū iziet atklātā kosmosā un apsekot kosmosa stacijas moduli, kuram augusta beigās tika atklāts urbums.

Raķetes starts ceturtdien bija veltīts raķešu kosmiskās korporācijas "Eneŗģija" Eksperimentālās mašīnbūves rūpnīcas, kurā izgatavo "Sojuz" raķetes, simtgadei, atzīmē Krievijas aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!