Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija gatavojas atvērt Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvniecību Centrālāfrikas Republikā (CĀR), liecina premjerministra Dmitrija Medvedeva izdots rīkojums, kas apskatāms oficiālās tiesiskās informācijas portālā.

Dokumentā norādīts, ka vienošanos ar CĀR atbalsta Ārlietu ministrija un citas iestādes. Tas tiek darīts, lai sadarbotos ar CĀR pusi "militārajos un militāri tehniskajos jautājumos", kā arī, lai nodrošinātu Krievijas militāro speciālistu darbību, sniedzot palīdzību CĀR bruņoto spēku izveidē.

Jāpiebilst, ka CĀR vārds medijos jau izskanējis saistībā ar neoficiālu Krievijas militāro aktivitāti. Īpaša uzmanība šim jautājuma tika pievērsta, kad jūlija beigās CĀR tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kas uzņēmuši filmu par Krievijas algotņu darbību.

Viņu uzmanības lokā bijusi ar Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam tuvo uzņēmēju Jevgēniju Prigožinu saistītā nekur nereģistrētā privātā militārā kompānija "Vagner", kura kaujinieki darbojušies gan Ukrainā, gan Sīrijā.

Telekanāls "Dožģ" vēstīja, ka žurnālistu komanda vēlējusies nofilmēt iespējamo Krievijas Aizsardzības ministrijas ieroču nodošanu tā saukto privāto militāro kompāniju algotņiem, un ka viņu nāve saistīta ar citu Krievijas privāto militāro kompāniju – "Patriot".

Savukārt augustā CĀR prezidents Fostens Arkanža pamanīts eiropeiskas ārienes apsargu pavadībā, kuru zīmotnes liecina par iespējamo piederību ar Prigožinu saistītai firmai.

Krievijas un ārvalstu mediji jau daudz ir pētījuši tā saukto un oficiāli nekur nereģistrēto privāto militāro kompāniju "Vagner", kas saistīta ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina loka uzņēmēju Jevgēniju Prigožinu.

Tāpat žurnālisti izpētījuši, ka "Vagner" nav vienīgā krievu algotņu kompānija. Zināms, ka darbojas arī grupa "Patriot". Algotņu izmantošana tiek saistīta ar operācijām Ukrainā un Sīrijā, kas ļauj Krievijas valdībai noklusēt patieso kaujās bojāgājušo skaitu, jo algotņi oficiāli nav Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!