Foto: Kadrs no video
Kāds aculiecinieks vairāk nekā nedēļu kopš traģiskās zemestrīces Indonēzijas Sulavesi salā publicējis ar telefonu uzņemtu video, kurā redzams dabas katastrofas brīdis. Video redzams, ka ielas un apkārtējo kvartālu segums sadalās atsevišķos segmentos, kuri lēnām cilājas, reiz līdzeno ainavu pārvēršot grambainā.

Septembra nogalē Indonēzija piedzīvoja 7,5 magnitūdu stipru zemestrīci, kam sekoja cunami.

Dabas katastrofu īpaši iznīcinošu padarīja kāds ļoti rets fenomens – augsnes sašķidrināšanās jeb ļoti plaša mēroga zemes noslīdējumi, kas vietām izpaudās kā burtiska zemes virskārtas viļņošanās. Vietām šī viļņošanās ne tikai sagrāva, bet arī apraka dzīvojamos rajonus līdz pat trim metriem zem zemes, ievērojami apgrūtinot glābšanas darbus, kuri pagaidām turpinās.

Pēc kataklizmas atrasto bojā gājušo skaits jau pārsniedzis 2000, bet pazudušo skaits tiek lēsts ap 5000. Amatpersonas paziņojušas, ka sarežģīto apstākļu, kā arī drošības dēļ Palu pilsētas visvairāk cietušajos Balaroa, Petbo un Jono Oge rajonos pārtrauks meklēšanu 11. oktobrī. Varas iestādes nekādi nekavēšot tos, kuri paši saviem spēkiem turpinās savu piederīgo meklēšanu, atzīmē medijs IOL.

Indonēzijas salas varas iestādes arī atklājušas, ka visvairāk cietušie apgabali tikšot pārvērsti par piemiņas parkiem, bet iedzīvotāji pārcelti uz drošākiem reģioniem.

Dabas postažu vislabāk iespējams redzēt no gaisa. Preses aģentūru ar droniem un no helikopteriem uzņemtās fotogrāfijas skaidri iezīmē zonas, kurās notikusi zemes viļņošanās, kamēr blakus ir plašas neskartas apbūvētas teritorijas. Protams, vietām mājas nopostījuši arī zemestrīces grūdieni, bet piekrastē ēkas aizskalojuši vai sagrāvuši cunami viļņi.

Pagājušajā nedēļā dabas katastrofu postītās salas ziemeļdaļā aktivizējās arī Soputana vulkāns, izmetot pelnus vairāk nekā sešu kilometru augstumā. No krātera izplūdusi arī lava, taču bīstamā zona ap vulkāna virsotni esot neliela un neietverot dzīvojamos rajonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!