Lielbritānijas militārais ražotājs "BAE systems" prezentējis pirmo pilnībā pārbūvētā kaujas tanka Challenger 2 uzlabojumu pakotni, modeli nodēvējot par "Black Night" jeb "Melno nakti", ziņo britu militārais portāls "UK Defence Journal".

Tas esot pirmais piedāvājums Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izsludinātajā iepirkumu konkursā, lai pagarinātu britu kaujas tanku dzīves ilgumu.

Vairumu tehnoloģiju piegādājuši dažādi britu militārie uzņēmumi, norāda "BAE systems", taču atsevišķus drošības un aizsardzības risinājumus piegādājuši arī Kanādas, Francijas un Vācijas ražotāji. "Britu armija var paļauties, ka mēs nodrošināsim visspējīgāko tanku aprīkojumu, kas būs labākais par konkrēto naudas summu," paziņojis uzņēmums.

"Black Night" modernie uzlabojumi iekļauj:

  • Aktīvo aizsardzības sistēmu, kas ļauj tankam pamanīt pret to izšautas raķetes vai šāviņus un izšaut pretī sprāgstvielas, apdraudējuma neitralizēšanai.
  • Lāzera aizsardzības sistēmu, kas nopeilē pretinieku brīdī, kad tā ieroču sistēmas notēmē pret tanku. Tās pavērš stobru pret uzbrucēju, ļaujot komandai ātrāk atbildēt uzbrukumam.
  • Reģeneratīvo bremzēšanas sistēmu, kas ļauj ražot enerģiju brīdī, kad tornis beidz griešanos. Tāpat tanks izmanto enerģiju maz patērējošu elektroniku.
  • Termālo kameru sistēmu gan tanka priekšpusē, gan aizmugurē, kas ļauj iegūt ārkārtīgi labus attēlus arī naktī, ļaujot karavīriem identificēt iespējamus apdraudējumus un pārvietoties nemanītiem.
  • Uzlabotu kaujasspēju, kas citiem vārdiem nozīmē ergonomiskāku ekipējumu, ar kuru pretinieku pamanīt, un tam atbildēt iespējams daudzkārt ātrāk.

Oriģinālais "BAE systems" izstrādātais kaujas tanks "Challenger 2" Karaliskajos bruņotajos spēkos ieviests 90. gados. Britu spēki to izmantojuši Bosnijā, Kosovā un Irākā. Kaujas tanka uzlabojumi paredz to pārbūvi, ļaujot tankus izmantot vismaz līdz 2035. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!