Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Laikā, kad Turcijā pieaug bažas par pazudušā žurnālista Džamala Hašogi (attēlā) likteni, amatpersonas paziņojušas, ka viņš, domājams, ir noslepkavots Saūda Arābijas konsulātā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saūdarābs Hašogi, kurš ir kroņprinča Mohamada bin Salmana kritiķis, pazuda otrdien, kad apmeklēja Saūda Arābijas konsulātu Stambulā. Turcijas amatpersonas raidsabiedrībai BBC atklāja, ka sākotnējā izmeklēšanas liek domāt, ka viņš noslepkavots sūtniecības telpās.

Saūda Arābija šīs apsūdzības gan noliedz. Turcijas valdošās partijas AK pārstāvis raidsabiedrības CNN turku valodas dienestam atklāja, ka Turcijai ir pierādījumi šajā lietā. Tiesa, neviens no tiem nav atklāts.

Hašogi uz konsulātu otrdien devās, lai saņemtu dokumentus par šķiršanos no bijušās sievas, lai varētu apprecēt savu turku līgavu Hatici Cengizu. Cengiza stāsta, ka gaidījusi Hašogi pie vēstniecības 11 stundas, bet viņš tā arī nav iznācis ārā.

Hašogi pie ieejas pārstāvniecībā likts atstāt mobilo telefonu, kas ir standarta prakse dažās diplomātiskajās misijās. Hašogi instruējis līgavu zvanīt Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana padomniekam, ja viņš neatgriežas.

Pati Cengiza gan netic, ka vīrs ir miris. "Džamals nav miris. Es nespēju noticēt, ka viņš ir nogalināts," viņa raksta tviterī, piebilstot, ka gaida oficiālu apstiprinājumu izskanējušajām apsūdzībām.

Savukārt Turcijas amatpersonas uzskata, ka Hašogi noslepkavots konsulāta teritorijā, bet ķermenis pēc tam no tā izvests. Konsulātu apsargājošie turku policisti pārskatījuši novērošanas kameru ierakstus – tajos nav redzams, ka žurnālists pamestu teritoriju.

Taču teritorijā un no tās šajā laikā braukājis diplomātiskai transports. Turku izmeklētāji norāda, ka otrdien konsulātā ieradusies 15 cilvēku komanda, kas tajā pašā dienā devusies atpakaļ uz Rijādu.

Saūda Arābija apgalvo, ka turku amatpersonu apsūdzības ir nepamatotas un aicina žurnālistus pārstāvniecības telpās pārliecināties, ka pazudušā žurnālista tur nav.

Saūda Arābijas kroņprincis Salmans aģentūrai "Bloomberg" pastāstīja, ka, cik viņam zināms, Hašogi konsulātu pametis "pēc dažām minūtēm vai stundas".

59 gadus vecais Džamals Hašogi ir ietekmīgs Saūda Arābijas valdības kritiķis. Viņam ir 1,6 miljoni tvitera sekotāju un viņš ir publicējies "The Washington Post" viedokļu sadaļā.

Bijušais laikraksta "Al Watan" redaktors Hašogi gadiem tika uzskatīts par Saūda Arābijas karaliskajai ģimenei pietuvinātu personu. Taču tad tika arestēti vairāki viņa draugi un pārtraukta viņa sleja laikrakstā "Al Hayat", viņš pats saņēmis brīdinājumu pārtraukt rakstīt tviterī. Hašogi tad devās uz ASV, no kurienes turpināja rakstīt viedokļus un uzstāties kā Rietumu, tā arābu TV kanālos.

Kroņprincis Salmans ir sācis valstī reformas, kas patīk Rietumiem, taču reizē viņš vēršas arī pret kritiķiem. Valstī ir arestēti sieviešu tiesību aktīvisti, intelektuāļi un garīdznieki. Saūda Arābija arī ir iesaistījusies karā Jemenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!