Foto: AFP/Scanpix/LETA
Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks sestdien apliecināja, ka "vairs netiks paciesta" klusēšana ļaunprātīgas izmantošanas lietās, vienlaikus pāvests licis veikt izmeklēšanu amatu jūlijā pametušā Vašingtonas arhibīskapa Teodora Makarika lietā.

"Gan ļaunprātīga izmantošana, gan tās slēpšana vairs netiks paciestas," Francisks apliecināja Vatikāna paziņojumā, kurā arī norādīts, ka baznīca vērsīsies pret "ļaunprātīgās izmantošanas smago postu kā institūcijas ietvaros, tā aiz tās robežām".

Makarika lieta izraisīja plašu rezonansi augustā, kad bijušais Vatikāna vēstnieks Vašingtonā arhibīskaps Karlo Marija Vigano vēstulē pārmeta pāvestam, ka viņš esot ignorējis prominentajam ASV kardinālam celtās apsūdzības.

Pēc Vigano vēstules ASV organizācijas, kas pārstāv katoļu priesteru seksuālās vardarbības upurus, mudināja publicēt to garīdznieku sarakstus, kas apsūdzēti seksuālos uzbrukumos.

Sestdienas Vatikāna paziņojumā Francisks norādīja, ka "apzinās un ir noraizējies par apjukumu, ko šīs apsūdzības rada ticīgo sirdsapziņās".

Izsakoties par Makarika lietu, Vatikāns norādīja - Francisks "ir nolēmis, ka sākotnējā izmeklēšanā iegūtā informācija tiks apkopota ar tālāku rūpīgu visas Svētā Krēsla Dikastēriju un biroju arhīvu dokumentācijas izpēti, lai konstatētu visus atbilstošos faktus, apzinātu tos vēsturiskajā kontekstā un izvērtētu objektīvi".

Svētais Krēsls atzīst - "var atklāties, ka ir izdarītas izvēles, kas neatbilst mūsdienu pieejai šādos jautājumos", bet, kā jau to Francisks sacīja 2015.gadā, "mēs sekosim patiesības ceļam, lai arī kur tas vestu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!