Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tieši pirms nedēļas Indonēzijas Sulavesi sala piedzīvoja 7,5 magnitūdu stipru zemestrīci, kam sekoja cunami. Dabas katastrofu īpaši iznīcinošu padarīja kāds ļoti rets fenomens – augsnes sašķidrināšanās jeb ļoti plaša mēroga zemes noslīdējumi, kas vietām izpaudās kā burtiska zemes virskārtas viļņošanās.

Dabas postažu vislabāk iespējams redzēt no gaisa. Preses aģentūru ar droniem un no helikopteriem uzņemtās fotogrāfijas skaidri iezīmē zonas, kurās notikusi zemes viļņošanās, kamēr blakus ir plašas neskartas apbūvētas teritorijas. Protams, vietām mājas nopostījuši arī zemestrīces grūdieni, bet piekrastē ēkas aizskalojuši vai sagrāvuši cunami viļņi.

Pēc kataklizmas atrasto bojā gājušo skaits jau pārsniedzis 1550, bet ievainoto skaits tiek lēsts ap 2500. Amatpersonas paredz, ka mirušo un ievainoto skaits tikai pieaugs, ņemot vērā, ka "sašķidrinātā" zeme nogremdējusi un sagrāvusi veselus ciemus, un glābšanas darbi joprojām turpinās.

Šonedēļ dabas katastrofu postītās salas ziemeļdaļā aktivizējās arī Soputana vulkāns, izmetot pelnus vairāk nekā sešu kilometru augstumā. No krātera izplūdusi arī lava, taču bīstamā zona ap vulkāna virsotni esot neliela un neietverot dzīvojamos rajonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!