Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV modernie iznīcinātāji "F-35B" veikuši pirmos nakts nosēšanās izmēģinājumus uz Lielbritānijas Karalisko jūras spēku bāzeskuģa "HMS Queen Elizabeth", raksta portāls "Forces Network".

Izmēģinājumi aizvadīti veiksmīgi gan ar, gan bez nakts redzamības tehnoloģijām. Līdz šim lidojumi nakts apstākļos bija izmēģināti tikai ar simulatoru palīdzību. Pirmie lidojumi no britu karaflotes flagmaņa esot aizvadīti jau pagājušonedēļ.

Modernā bāzeskuģa "HMS Queen Elizabeth" nolaišanās klājs ir aprīkots ar īpašu LED lampu apgaismojumu, kas nav pārāk spožs, ja iznīcinātāja pilots izmanto nakts redzamības tehnoloģiju, atzīmē medijs.

"F-35B" ir pats modernākais Lielbritānijas gaisa spēku iznīcinātājs. Šobrīd Lielbritānijai ir piegādāti 16 no plānotajiem 138 ASV ražotajiem iznīcinātājiem, vēsta portāls "Forces Netwrok".

"Queen Elizabeth" ir visu laiku lielākais Lielbritānijas bāzeskuģis. Tas atbilst īpaši lielo bāzeskuģu (supercarriers) kategorijai, kuru svars pārsniedz 64 000 tonnu

Patlaban darba kārtībā visā pasaulē ir vienpadsmit īpaši lielie bāzeskuģi – desmit ASV un viens Lielbritānijai. Vēl trīs ir tapšanas stadijā – divi ASV ("USS Gerald R. Ford" un "USS John F. Kennedy") un viens Lielbritānijas jūras spēkiem ("Prince of Wales", kuru Karaliskie Jūras spēki saņems 2020. gadā).

Izmēros mazāki bāzeskuģi ir arī citām valstīm. Divi lidmašīnu bāzeskuģi ir Itālijas, bet pa vienam Brazīlijas, Ķīnas, Francijas, Indijas, Krievijas, Spānijas un Taizemes jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!