Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV anulēs 1955. gadā parakstīto "Draudzības līgumu" ar Irānu, raksta BBC.

Paziņojums par līguma anulēšanu notika neilgi pēc tam, kad Teherāna šo vienošanos izmantoja Starptautiskajā Tiesā, lai panāktu ekonomisko sankciju atvieglošanu.

Irāna pret ASV vērsās Starptautiskajā tiesā pēc tam, kad Vašingtona pret Islāma republiku atjaunoja ekonomiskās sankcijas. Teherāna argumentēja, ka sankciju atjaunošana ir pretrunā ar 1955. gadā parakstīto "Draudzības līgumu" starp abām valstīm. Trešdien Starptautiskā tiesa lēma par labu Irānai un lika Vašingtonai atvieglot sankcijas pret Irānu, vēsta BBC.

Pēc tiesas lēmuma, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka vairāk nekā 60 gadus vecā vienošanās tiks anulēta. "Šis ir lēmums, kas, godīgi sakot, tiek pieņemts ar 39 gadu nokavēšanos," izteicās Pompeo. Valsts sekretārs tādējadi atsaucās uz 1979. gadā notikušo Irānas revolūciju, pēc kuras varu ieguva ASV nedraudzīgs režīms.

Savukārt ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons norādīja, ka Savienotās Valstis pārskatīs visas vienošanās, kuras varētu ASV pakļaut negatīviem lēmumiem no Starptautiskās Tiesas puses.

1955. gada "Draudzības līgumā" starp ASV un Irānu uzsvērtas abu valstu draudzīgās attiecības, kā arī veicināta savstarpēja tirdzniecība, investīcijas un regulētas konsulārās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!