Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants ceturtdien apsūdzēja Krievijas militāro izlūkdienestu – Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU) – "neizvēlīgu un pārdrošu" kiberuzbrukumu kampaņas veikšanā pret politiskām institūcijām, uzņēmumiem, medijiem un sporta organizācijām visā pasaulē.

Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs (NCSC) ir identificējis GRU operatīvos darbiniekus kā dažādu augsta profila kiberuzbrukumu organizētājus, pavēstīja Ārlietu ministrija.

Daudzi no šiem uzbrukumiem jau agrāk tika saistīti ar Maskavu, tai skaitā 2017.gada uzbrukums ar izspiešanas programmatūru "BadRabbit", kas bija vērsts pret starptautisku lidostu Ukrainā un Krievijas medijiem, un pērn notikušais mēģinājums ielauzties Pasaules antidopinga aģentūras datorsistēmā Šveicē.

"Šis uzvedības šablons demonstrē viņu vēlmi darboties, neņemot vērā starptautiskās tiesības vai noteiktās normas, un darīt to ar nesodāmības sajūtu un bez sekām," paziņoja Hants. "Mūsu vēsts ir skaidra: mēs kopā ar mūsu sabiedrotajiem atmaskosim un atbildēsim uz GRU mēģinājumiem graut starptautisko stabilitāti."

NCSC ir "augsta pārliecība", ka GRU "gandrīz droši" bija atbildīga par šiem 2017.gada uzbrukumiem, kā arī par citiem, tai skaitā par bēdīgi slavenajiem kiberuzbrukumiem ASV Demokrātu partijai pirms 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām, liecina britu valdības ziņu avoti.

Britu valdība uzskata, ka galvenā atbildība par šo kiberuzbrukumu kampaņu gulstas uz Kremli. Ārlietu ministrija to raksturoja kā "starptautisko tiesību kliedzošu pārkāpumu", kas nodarījis valstu ekonomikām zaudējumus miljoniem britu mārciņu (miljoniem eiro) apmērā.

"Šie kiberuzbrukumi nekalpo nekādām leģitīmām nacionālās drošības interesēm, tā vietā tie ietekmē cilvēku iespējas visā pasaulē dzīvot savu ikdienas dzīvi bez iejaukšanās un pat viņu iespējas baudīt sportu," piebilda Hants.

"GRU darbības ir pārdrošas un neizvēlīgas: viņi mēģina graut un iejaukties vēlēšanās citās valstīs; viņi ir pat gatavi kaitēt Krievijas uzņēmumiem un Krievijas pilsoņiem." Hakeri, kurus NCSC identificējis kā GRU operatīvos darbiniekus, ietver grupu, kas saukta dažādos vārdos - "APT28", "Pawn Storm", "Sandworm", "Fancy Bear" un "Sofacy Group".

ASV Tieslietu ministrija iepriekš ir vainojusi šo grupu daudzu hakerisma operāciju veikšanā gan ASV, gan pārējā pasaulē. Šīs operācijas tikušas vērstas gan pret ASV politiskajām partijām un ASV konservatīvo domnīcu vietnēm, gan pret elektrotīkliem un citiem infrastruktūras objektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!