Foto: Imago/Scanpix/LETA

ANO Starptautiskā Tiesa Hāgā trešdien uzdeva ASV uz laiku apturēt sankcijas, kas attiecībā uz Irānu noteiktas vairāku preču eksportam un civilajai aviācijai.

Irāna novērtēja atzinīgi ANO tiesas lēmumu, paziņojot, kas tas pierāda, ka Teherānai ir taisnība. ANO Starptautiskās Tiesas Hāgā lēmums "vēlreiz parāda, ka ASV valdība (..) dienu no dienas kļūst arvien izolētāka," paziņoja Irānas Ārlietu ministrija.

Tiesa vienbalsīgi nolēma, ka Vašingtonai "jānoņem jebkādi šķēršļi", kas radušies no sankciju atkārtotas ieviešanas attiecībā uz medikamentu un medicīnas iekārtu, pārtikas un lauksaimniecības preču un civilās aviācijas drošībai nepieciešamo rezerves daļu un iekārtu eksportu uz Irānu.

Kā norādīja tiesa, sankcijām attiecībā uz "cilvēka vajadzībām nepieciešamajām precēm var būt nopietna kaitējoša ietekme uz cilvēku veselību un dzīvi Irānas teritorijā". ASV sankcijām attiecībā uz lidmašīnu rezerves daļām arī ir "potenciāls apdraudēt civilās aviācijas drošību Irānā un tās izmantotāju dzīvības". Tiesa arī noteica, ka atbilstoši ASV un Irānas 1955.gadā noslēgtajam līgumam tās jurisdikcijā ir Irānas iesniegtās prasības izskatīšana, ko ASV iepriekš noraidīja.

Irāna iesniedza prasību ANO tiesā saistībā ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu no jauna ieviest sankcijas, kas tika atceltas ar 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos. Irāna apgalvo, ka ar Trampa lēmumu tiek pārkāpts Irānas un ASV 1955.gada līgums. Irāna skaidroja tiesai, ka pasākumi nodara postu tās ekonomikai un apdraud tās pilsoņu labklājību.

Iesniedzot prasību tiesā jūlija beigās, Irāna aicināja Hāgā bāzēto tribunālu nekavējoties pieņemt lēmumu par sankciju atcelšanu vēl pirms galīgā lēmuma pasludināšanas. Sankcijas var nodarīt "nelabojamu kaitējumu", skaidro Irāna, uzsverot, ka tiek pārkāpts 1955.gada Līgums par draudzību un ekonomisko sadarbību starp Irānu un ASV.

Tiesa tagad pieņēmusi pagaidu spriedumu, taču līdz galīgā sprieduma pasludināšanai varētu paiet pāris gadi. ASV šo pagaidu spriedumu var pārsūdzēt. Starptautiskā Tiesa tika izveidota 1946.gadā, lai izšķirtu strīdus valstu starpā.

Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no Irānas kodolvienošanās un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas. Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!