Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīna otrdien nosodīja ASV par to kuģa manevriem netālu no strīdus teritorijām Dienvidķīnas jūrā, kuras Pekina uzskata par savām, raksta aģentūra "Reuters".

ASV pārstāvis paziņojis, ka kuģis "USS Decatur" svētdien atradās aptuveni 22 kilometru attālumā no Džonsona un Gavena rifiem Spratlija salās, vēsta aģentūra "Reuters". Šis manevrs ir kārtējais Vašingtonas mēģinājums izrādīt pretestību Ķīnas centieniem ierobežot pārvietošanās iespējas reģionā.

Ķīnas aizsardzības ministrija paziņoja, ka Pekinai pieder neapstrīdama suverenitāte pār Dienvidķīnas jūras salām un teritorijām ap tām. "ASV regulāri bez atļaujas sūta savus militāros kuģus teritorijās netālu no Dienvidķīnas jūras salām, nopietni apdraudot Ķīnas suverenitāti un drošību, kā arī nopietni pasliktinot Ķīnas-ASV militārās attiecības, mieru un stabilitāti reģionā," teikts ministrijas paziņojumā.

Nesaskaņas par strīdus teritorijām Dienvidķīnas jūrā nav vienīgais saspīlējums abu valstu attiecībās. To starpā izcēlies arī tirdzniecības konflikts: ASV ieviesusi apjomīgus tarifus vairākiem Ķīnas importa produktiem, uz ko Pekina ir atbildējusi ar analogu darbību pret ASV ražotām precēm.

Tāpat Vašingtona pret Ķīnas bruņotajiem spēkiem ieviesa ekonomiskās sankcijas par to, ka Pekina no Krievijas iepirka militāro bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!