Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas aplēses liecina, ka Ziemeļkorejas kodolarsenālā varētu būt 20 līdz 60 kodolieroči, Dienvidkorejas parlamentam paziņojis apvienošanās jautājumu ministrs Čo Mjungjons. Ministra izteikumi ir pirmā reize, kad augsta Seulas amatpersona publiski izsakās par Ziemeļkorejas kodolarsenāla apmēriem.

Čo atbildēja uz likumdevēja jautājumu, sakot, ka šī informācija saņemta no izlūkdienesta. Čo vadītā ministrija otrdien skaidroja, ka ministra izteikumi nenozīmē, ka Dienvidkoreja ir gatava atzīt Ziemeļkoreju par kodolvalsti, šādi ļaujot noprast, ka Seula turpinās diplomātiskos centienus, lai panāktu, ka Phenjanas kodolprogrammas izbeigšanu.

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns samitā Singapūrā 12. jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!