Foto: AFP/Scanpix/LETA

Meksikas kūrortpilsētas Akapulko bijušajam mēram dotas 72 stundas laika paskaidrot, kur palikuši simtiem policijas šaujamieroču. Visa vietējā policija pagājušajā nedēļā tika atstādināta no pienākumu pildīšanas aizdomās par kriminālo grupējumu iefiltrēšanos tajā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagājušajā otrdienā vietējās policijas štābā ieradās un reidu veica karavīri. 700 policistu tika atbruņoti, bet rūpes par kārtību pilsētā uzņēmusies armija un federālā policija.

Izmeklēšanas agrīnajā fāzē konstatēts, ka policijas krājumos iztrūkst 342 šaujamieroči. Aizsardzības ministrija norāda, ka pa tiem atbildīgs ir bijušais pilsētas mērs Evodio Velazkvezs Aguire, kurš parakstījies par to saņemšanu.

Aguires amata pilnvaras beidzās nedēļas nogalē. Valdības sākto izmeklēšanu viņš sauc par sabiedrisko attiecību kampaņu.

Valdības sankcionētais reids pilsētā seko noziedzības pieaugumam pilsētā. Amatpersonas arī pamanījušas, ka trūkt policijas rīcības noziedzības apkarošanai.

Pērn slepkavību skaits pilsētā pieauga līdz 106 uz katriem 100 000 iedzīvotāju, kas ir viens no augstākajiem pasaulē. Londonā šis rādītājs ir 1,45 uz 100 000, norāda BBC.

Janvārī ASV Valsts departaments aizliedza valsts darbiniekiem doties uz Akapulko un visu Gerrero štatu.

Pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados Akapulko kļuva par bagāto un slaveno iecienītu atpūtas vietu, bet kopš tiem laikiem kļuvusi par narkotiku kontrabandas centru.

Akapulko ir viena no vardarbīgākajām pilsētām Meksikā. Lai arī citās valsts daļās lielākoties ir mierīgi, slepkavību skaits valstī pērn sasniedza jaunu augstāko līmeni.

Vietējie municipālās policijas spēki tiek uzskatīts par vājāko posmu Meksikas drošības sistēmā. Pašvaldības policisti ir slikti apmācīti un apmaksāti, un kriminālās grupas tos var viegli ietekmēt un iebiedēt.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Federālā policija un armijas jau iepriekš ir uzņēmusies rūpes par kārtību noziedzības pārņemtās vietās, taču tas nav palīdzējis izskaust noziedzību.

Cilvēktiesību grupas brīdina, ka, lai arī karavīri veiksmīgi arestē augstākā līmeņa narkodīlerus, viņi nav apmācīti policijas uzdevumiem un var pārlieku bargi izturēties pret civiliedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!