Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ankarai lojālie kaujinieki no Nacionālās atbrīvošanas frontes sākuši atkāpties no teritorijām Sīrijas Alepo provincē, kā to paredz Turcijas un Krievijas vienošanās Sīrijas valdības spēku uzbrukuma novēršanai kaimiņos esošajā Idlibas provincē, svētdien ziņo Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Pati Ankarai lojālā kaujinieku alianse Nacionālā atbrīvošanas fronte vēlāk svētdien noliegusi aktīvistu ziņoto, ka tās kaujinieki sākuši atkāpties no pozīcijām Sīrijas ziemeļos, kā to paredz Turcijas un Krievijas vienošanās Sīrijas valdības spēku uzbrukuma novēršanai Idlibas provincē.

Nacionālā atbrīvošanas fronte paziņoja, ka nekāda smago ieroču atvilkšanu nevienā frontē nav notikusi. Arī "Faylaq al-Sham" pārstāvis noliedza ziņas par atkāpšanos.

Iepriekš grupējuma "Faylaq al-Sham" kaujinieki, kas ietilpst Nacionālās atbrīvošanas frontē, sākuši atkāpties no teritorijām Alepo dienvidos un no Alepo pilsētas rietumu daļas. Viņi no turienes izved arī smagos ieročus un tankus, ziņoja SOHR.

"Faylaq al-Sham" atkāpšanās ir daļa no Krievijas un Turcijas vienošanās, kuras mērķis ir panākt, lai Sīrijas valdības spēki atliek ofensīvu Idlibā un apkārtējās teritorijās, kuras vēl kontrolē nemiernieki.

Vienošanās paredz līdz 15. oktobrim izveidot 15 līdz 20 kilometrus platu demilitarizēto zonu, no kurienes jāatkāpjas visiem džihādistu kaujiniekiem.

Idlibā mīt aptuveni trīs miljoni cilvēku, un ANO bažījas, ka uzbrukums var izraisīt humāno katastrofu, kāda Sīrijas karā līdz šim vēl nav pieredzēta.

"Faylaq al-Sham" ir aptuveni 8500 līdz 10 000 kaujinieku, liecina SOHR rīcībā esošā informācija.

Nacionālās atbrīvošanas fronte ir Idlibas lielākā nedžihādistu alianse. Taču nemiernieku lielākais bruņotais formējums Idlibas provincē ir džihādistu grupējuma "Al Nusra" izveidotā alianse "Hayat Tahrir al-Sham" ("Organizācija Levantes atbrīvošanai"), kas kontrolē vairāk nekā pusi teritorijas, kuru pārvalda nemiernieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!