Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Palestīniešu pašpārvalde sestdien vērsusies ANO Starptautiskajā Tiesā pret ASV par tās lēmumu pārcelt savu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi.

Palestīnas pašpārvaldes ārlietu ministrs Rijads Malki paziņoja, ka prasība iesniegta ANO augstākajā tiesā, jo ASV ar vēstniecības pārcelšanu ir pārkāpušas starptautiskās tiesības.

Kā norāda Malki, ASV lēmums ir pretrunā Vīnes konvencijai par diplomātiskajām attiecībām. Hāgā bāzētā tiesa apstiprinājusi, ka šajā jautājumā saņemta prasība.

"Šis solis saskan ar Palestīnas valsts politiku, kuras mērķis ir saglabāt svētās pilsētas Jeruzalemes dabu ar tās unikālajām garīgajām, reliģiskajām un kultūras iezīmēm," pavēstīja Malki.

ASV prezidents Donalds Tramps vēl pērn paziņoja, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni, ar šo lēmumu izraisot palestīniešu sašutumu, arābu un islāma, kā arī daudzu Rietumvalstu nosodījumu. ASV vēstniecība Jeruzalemē tika atklāta 14. maijā.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967. gadā.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Starptautiskā sabiedrība Austrumjeruzalemes aneksiju nav atzinusi. Teju visām valstīm, kurām ir diplomātiskās misijas Izraēlā, vēstniecības atrodas Telavivā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!