Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievu žurnālists Orhans Džemals, kuru kopā ar operatoru Kirilu Radčenko un režisoru Aleksandru Rastorgujevu jūlija beigās nogalināja Centrālāfrikas Republikā (CĀR), izmeklējis iespējamo Krievijas ieroču nodošanu privāto militāro kompāniju algotņiem, vēsta telekanāls "Dožģ".

Ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD) saistīts avots telekanālam pastāstīja, ka konsultējis Džemalu par ieroču piegādēm. Uz CĀR žurnālists braucis, lai cita starpā nofilmētu arī ieroču nodošanu privātajai militārajai kompānijai, apgalvojis avots.

No avotiem Krievijas Aizsardzības ministrijā Džemals zinājis, ka viņa brauciena laikā it kā būtu jānotiek ieroču nodošanai algotņiem.

Savukārt trīs citi avoti telekanālam pastāstīja, ka ar žurnālistu nogalināšanu CĀR varētu būt saistīta privātā militārā kompānija "Patriot".

Vēstīts, ka jūlija beigās Centrālāfrikas Republikā tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kuri tur bija ieradušies uzņemt dokumentālo filmu par tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" darbību.

Krievijas un ārvalstu mediji jau daudz ir pētījuši tā saukto un oficiāli nekur nereģistrēto privāto militāro kompāniju "Vagner", kas saistīta ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina loka uzņēmēju Jevgēniju Prigožinu.

Tāpat žurnālisti izpētījuši, ka "Vagner" nav vienīgā krievu algotņu kompānija. Zināms, ka darbojas arī grupa "Patriot". Algotņu izmantošana tiek saistīta ar operācijām Ukrainā un Sīrijā, kas ļauj Krievijas valdībai noklusēt patieso kaujās bojāgājušo skaitu, jo algotņi oficiāli nav Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

Žurnālistu nāves apstākļi CĀR nav pilnībā skaidri. Oficiālā versija ir, ka žurnālisti nogalināti laupīšanas nolūkos, bet viņu automašīna apšaudīta no slēpņa. Nogalinātie žurnālisti atrasti bez naudas un aparatūras, paziņoja CĀR varasiestādes.

Saskaņā ar citu versiju automašīna mērķtiecīgi apturēta, žurnālisti izvesti ārā, nopratināti un nošauti. Nav skaidrs, kā ir izdzīvojis vietējais šoferis, kurš veda žurnālistus.

Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska medijs "MBX Media", kura uzdevumā dzīvību zaudējušais žurnālists Orhans Džemals, operators Kirils Radčenko un režisors Aleksandrs Rastorgujevs devās uz CĀR, noraidīja versijas par laupīšanu iespējamību. Viņš uzskata, ka ar CĀR notikumu izmeklēšanu saistīta arī "Pussy Riot" dalībnieka Pjotra Verzilova saindēšana.

Saskaņā ar žurnālistu izpētīto, slepkavas zinājuši, ka žurnālisti ir mainījuši sākotnējo maršrutu, un vairākas stundas slēpnī gaidījuši viņu ierašanos. Turklāt uzbrucēji no auto neesot savākuši dažas lietas, kas tiek uzskatītās par vērtīgām nabadzīgajā CĀR, piemēram, trīs kannas ar benzīnu.

Savukārt īsi pirms uzbrukuma gar žurnālistu auto nobraukusi automašīna ar trīs bruņotiem baltādainiem cilvēkiem un diviem centrālafrikāņiem. Šo cilvēku saistība ar slepkavību nav zināma, taču stundu pēc uzbrukuma tas pats auto devies pretējā virzienā.

"MBX Media" avoti apgalvo, ka ar slepkavību varētu būt saistīti ar CĀR valdību saistītie krievu algotņi. Šai versijai žurnālistiem gan vēl nav izdevies gūt neapstrīdamus pierādījumus.

CĀR valdība, domājams, apzināti izplata versiju, ka žurnālistu grupai uzbrukuši laupītāji, pieļauj "MBX Media". Šādu notikušā skaidrojumu, atsaucoties uz CĀR prezidenta drošības dienesta koordinatoru Valēriju Zaharovu, publicēja arī ar Prigožinu saistītā ziņu vietne "Federālā ziņu aģentūra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!