Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valsts vizīte Berlīnē nenozīmē abu valstu starpā izveidojušos saspringto attiecību normalizāciju, sacīja Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

"Šī vizīte nav normalizācijas izpausme," ceturtdien, Erdogana vizītes pirmajā dienā, sacīja Šteinmeiers. "Mēs no tā esam tālu, bet tas varētu būt sākums."

Šteinmeiers aicināja politisko tiesību jomā Turcijā spert jūtamus soļus.

"Mēs nespējam pieņemt spiedienu uz medijiem, tieslietu sistēmu un arodbiedrībām, un to nedarīsim," uzsvēra Vācijas prezidents.

Erdogans ceturtdien ieradās Vācijā trīs dienu vizītē, gan Ankarai, gan Berlīnei cerot uzlabot abpusējās attiecības, kas stipri cietušas pēdējo gadu laikā.

Tomēr viņa vizīte Vācijā tiek uztverta pretrunīgi. Kamēr varasiestādes uzņemšanu rīko saskaņā ar pilnu ārvalsts galvam pienākošos ceremoniālu un goda izrādīšanu, tūkstošiem pilsoņi ir gatavi iziet ielās, lai paustu sašutumu par Erdogana autoritāro režīmu.

Erdoganu pavada četri valdības ministri, kā arī slepenā dienesta šefs Hakans Fidans.

Sestdien Erdogans plāno Ķelnē atklāt jaunuzcelto mošeju, kuru būvējusi Ankaras kontrolētā Turku islāma reliģisko lietu savienība (DITIB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!