Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas Augstākā tiesa lēmusi, ka laulības pārkāpums vairs nav uzskatāms par kriminālnoziegumu, jo to nosakošais koloniālās ēras likums ir arhaisks, patvaļīgs un neatbilstošs konstitūcijai, vēsta raidsabiedrība BBC.

158 gadus vecais likums noteica, ka vīrietis, kuram bijušas seksuālās attiecības ar precētu sievieti bez viņas vīra atļaujas, ir izdarījis kriminālu noziegumu.

Par šo pārkāpumu draudēja līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods, naudassods, vai abi kopā.

Indijā nav apkopoti dati, cik vīrieši reāli būtu apsūdzēti un saukti pie atbildības šī likuma ietvaros. Likumu atcelt Augstākajai tiesai pērn aicināja Itālijā dzīvojošs indiešu uzņēmējs Jozefs Šains.

45 lapaspuses garā petīcijā viņš skaidroja, ka likums netieši diskriminē sievietes, uzturot pieņēmumu, ka sieviete ir sava vīra īpašums, kā arī norādīja, ka abas iesaistītās puses likumā netiek vienlīdzīgi vērtētas.

Likums paredzēja, ka sieviete nevar tikt sodīta kā laulības pārkāpuma līdzdalībniece – normatīvā akta izpratnē pavedējs var būt tikai vīrietis. Sievietēm arī nav tiesības iesūdzēt neuzticīgos vīrus.

"Senie uzskati, ka vīrietis ir pārkāpējs un sieviete upuris vairs nav derīgi," pamatojot lēmumu atcelt likumu, skaidro tiesa. Likums uztur sievietes "padotās" statusu, liedz tai "cieņu, seksuālo autonomiju" un ir balstīts dzimuma stereotipos, secina tiesneši.

Arī likuma kritiķi to ir dēvējuši par seksistisku, nežēlīgu pret sievietēm un nevienlīdzīgu. "Tiesību sistēmai nebūtu jāregulē ar ko kurš guļ," raksta tieslietu profesore Rašmi Kalia.

Šis Indijā ir jau otrais mēneša laikā atceltais koloniālās ēras likums – iepriekš tiesa apturēja 157 gadus vecu normatīvo aktu, kas kriminalizēja geju seksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!