Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir daudz steidzamākas prioritātes par "Brexit", visupirms jau jautājums par ES nākotni, paziņojis Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

ES līderi pagājušajā nedēļā noraidīja Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas ierosinājumu tirdzniecības attiecībām pēc "Brexit", stingri turoties pie viedokļa, ka Mejas plāns kaitētu vienotajam tirgum.

"Briti izdarīja savu izvēli, viss kārtībā. Atvainojot, ka runāju tik nežēlīgi, bet mums ir daudz svarīgākas lietas par Apvienotās Karalistes nākotni. Tā ir Eiropas Savienības nākotne," otrdien ārvalstu žurnālistiem sacīja Lemērs. "Jebkurš lēmums, kas radītu Eiropas pilsoņiem iespaidu, ka iespējams pamest Eiropas Savienību un saglabāt visas priekšrocības, būtu pašnāvniecisks," viņš piebilda.

Lemērs sacīja, ka pašreiz prioritāte ir stiprināt eirozonu, galvenokārt pabeidzot plānus banku noregulējuma fonda atbalstīšanai un kopīga budžeta izveidošana. Parīze nevēlas "Brexit" sarunu aizkavēšanos, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušajā nedēļā sacīja, ka sagaida no Londonas jaunus priekšlikumus jau oktobrī.

Meja joprojām turas pie plāna, ar kuru nāca klajā jūlijā, lai gan tas izpelnījies asu pretestību Mejas vadītajā Konservatīvo partijā. Meja sūdzējās, ka ES nav detalizēti paskaidrojusi, kādēļ šis plāns noraidīts.

Tikmēr Makrons ik pēc divām nedēļām rīko sanāksmes, lai sagatavotu Franciju gadījumam, ja Lielbritānija izstātos no ES bez vienošanās par turpmākajām attiecībām ar bloku. Lemērs norādīja, ka Lielbritānijai uz spēles likts daudz vairāk, jo aplēses liecina, ka "Brexit" būs ierobežota ietekme uz Francijas ekonomisko izaugsmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!