Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievu miljardierim Romānam Abramovičam tika liegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja Šveicē, jo policija viņu uzskatīja par potenciālu draudu valsts drošībai, atsaucoties uz mediju publikācijām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šveices policija ieteikusi amatpersonām noraidīt viņa pieteikumu atļaujas saņemšanai, pamatojot to ar aizdomām, ka viņš varētu būt saistīts ar naudas atmazgāšanu un uzturēt kontaktus ar kriminālām organizācijām.

Policija Abramoviča potenciālo uzturēšanos valstī vērtējusi kā draudu sabiedriskajai drošībai un Šveices reputācijai. Policija savas aizdomas nav publiski pamatojusi ar nekādiem pierādījumiem.

Futbola kluba "Chelsea" īpašnieks Abramovičs noliedz jebkādas nelikumības un saistību ar noziedzību, viņš nekad nav bijis oficiāli apsūdzēts ne Šveicē, ne citur.

Ziņas par policijas aizdomām sāka izskanēt pēc tam, kad Cīrihē bāzēts izdevējs "Tamedia" ieguva policijas rakstītu vēstuli. Abramoviča advokāti tiesājās, lai nepieļautu stāsta par policijas aizdomām publicēšanu, taču "Tamedia" tiesā pēc vairākiem mēnešiem uzvarēja un nu stāsts ir publicēts izdevējam piederošos medijos.

Abramoviča advokāts Daniels Glasls jau paudis dziļu nožēlu, ka šī konfidenciālā informācija no Šveices valdības dokumentiem ir publicēta.

"Par spīti vairākiem pieprasījumiem federālā policija nav sniegusi pierādījumus, kas apstiprinātu šos apmelojošos apgalvojumus," norāda advokāts, solot tiesāties par faktu precizēšanu un informācijas izplatīšanu.

Oligarhs Abramovičs cerēja iegūt legālas tiesības pastāvīgi uzturēties Šveices Alpu kūrortpilsētā. Šogad viņš atsauca iesniegumu savas Lielbritānijas vīzas atjaunošanai, kad tās izsniegšana kavējās un viņš netika valstī uz "Chelsea" uzvaru pār "Manchester United".

Pēc tam viņš ir ieguvis Izraēlas pilsonību, liecina Izraēlas mediju ziņas. Izraēla garantē pilsonību visiem ebrejiem, kas vēlas pārcelties uz šo valsti. Izraēlas pases turētāji var ceļot uz Lielbritāniju bez vīzas, kas nav iespējams ar Krievijas pasēm.

51 gadu vecais Abramovičs ir viens no Krievijas bagātākajiem cilvēkiem. Pēc PSRS sabrukuma viņš sāka darboties naftas biznesā.

Abramovičs savulaik bija biznesa partneris mirušajam oligarham Borisam Berezovskim – bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina loka cilvēkam. Kritiķi uzskata, ka abi uzņēmēji savas bagātības ieguva pateicoties saitēm ar Kremli, kas palīdzēja viņiem pārņemt svarīgas valsts kompānijas.

Abramovičs ir bijis gubernators Krievijas Čukotkas reģionā. Viņu uzskata par pašreizējam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvu cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!