Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija otrdien pastiprinājusi savu militāro klātbūtni Sīrijas Idlibas provincē, kur Ankara un Maskava vienojušās par demilitarizētās zonas izveidi, paredzot, ka līdz oktobra vidum visiem grupējuma "Al Nusra" kaujiniekiem šī zona ir jāpamet.

Maskavas un Ankaras pagājušajā nedēļā noslēgtās vienošanās mērķis ir panākt, lai Sīrijas valdības spēki atliek ofensīvu Idlibā, kas ir pēdējā nemiernieku kontrolētajā Sīrijas provincē. Idlibā mīt aptuveni trīs miljoni cilvēku, un ANO bažījas, ka uzbrukums var izraisīt humāno katastrofu, kāda Sīrijas karā līdz šim vēl nav pieredzēta.

Vienošanās ietvaros Turcijai jāpanāk, ka islāmistu kaujinieki noliek smagos ieročus un atstāj demilitarizēto zonu, kas izveidota līdzās Sīrijas armijas un nemiernieku grupējumu kontakta līnijai. Turcijai jau ir izveidoti Idlibā 12 militārie "novērošanas punkti", un otrdien ziņu aģentūras AFP žurnālists novēroja, ka provinces robežu šķērsojuši papildspēki - aptuveni 35 militārie transporta līdzekļi.

Konvoju pavadīja Ankarai lojālie kaujinieki no Nacionālās atbrīvošanas frontes, kas ir Idlibas lielākā nedžihādistu alianse. Taču nemiernieku lielākais bruņotais formējums Idlibas provincē ir džihādistu grupējuma "Al Nusra" izveidotā alianse "Hayat Tahrir al-Sham" ("Organizācija Levantes atbrīvošanai"), kas kontrolē vairāk nekā pusi teritorijas, kuru pārvalda nemiernieki.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pirmdien ziņoja, ka Sīrijas valdība pārvedusi uz reģionu vairāk nekā 400 "Daesh" kaujinieku no tuksnešaina apvidus pie Irākas robežas. Viņi nogādāti Idlibas austrumos netālu no apgabaliem, kur atrodas citi džihādistu grupējumi, ziņoja SOHR.

SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans sacīja, ka "Daesh" kaujinieki pārvesti pēc vairāku dienu ilgām sarunām, Sīrijas armijai ar sabiedrotajiem Irānas spēkiem draudot sākt uzbrukumu "Daesh" pozīcijām.

Novērotāji uzskata, ka Turcijai uzticētais uzdevums ir gandrīz neiespējams, un "Daesh" kaujinieku klātbūtne padarīs situāciju vēl neskaidrāku. Pastāv bažas, ka "Daesh" kaujinieku pārvešana uz Idlibu var izraisīt sadursmes konkurējošo džihādistu grupējumu starpā. Iespējams, Sīrijas režīms šādi cer rast pamatojumu ofensīvas sākšanai Idlibā ar Krievijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!