Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas lēmums nogādāt uz Sīriju modernās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-300 ir "liela kļūda" un nozīmīga septiņus gadus ilgstošā pilsoņu kara eskalācija, paziņoja ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons.

Viņš arī atzīmē, ka ASV karavīri nepametīs Sīriju pirms to neizdarīs Irānas spēki.

Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo plāno Ņujorkā tikties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, lai pārrunātu ASV bažas šajā jautājumā, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

"Es esmu drošs, ka mēs ar Sergeju satiksimies," norādīja Pompeo, skaidrojot, ka tas notiks ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmes laikā, kas tiek atklāta 25. septembrī.

Viņš norāda, ka tiks meklēta katra sfēra, kurā var strādāt kopā ar Krieviju, bet Vašingtona sauks Maskavu pie atbildības par interešu laukiem, kuros Krievija strādā pret ASV.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 24. septembrī paziņoja, ka divu nedēļu laikā uz Sīriju tiks nogādātas pretgaisa aizsardzības sistēmas S-300 un Sīrijas valdības spēki tiks apgādāti ar uzlabotām automatizētajām sistēmām tās pretgaisa aizsardzības tīklam.

Tas uzlabos Sīrijas pretgaisa aizsardzības spējas un "pats svarīgākais, tiks garantēta visu Krievijas lidmašīnu atpazīšana ar Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēmām", uzsvēra Šoigu.

Paziņojums par S-300 piegādāšanu sekoja Krievijas militārās lidmašīnas Il-20 notriekšanai pie Sīrijas krastiem 17. septembrī.

Lidmašīnu notrieca Krievijas sabiedrotie Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki, taču Maskava un Damaska notikušajā vaino Izraēlu, kuras iznīcinātāji neilgi pirms incidenta bombardēja ieroču noliktavas Sīrijā.

Krievijas Aizsardzības ministrija apsūdzēja Izraēlu, ka tās iznīcinātāji izmantojuši Krievijas lidmašīnu aizsegam un piespieduši to ielidot Sīrijas spēku uguns zonā. Izraēla to noliedz un norāda, ka Il-20 notriekšanas brīdī tās iznīcinātāji jau atradās Izraēlas teritorijā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieņēma maigāku nostāju par Aizsardzības ministriju un teica, ka lidmašīnas notriekšana bija rezultāts "traģiskai nejaušu apstākļu virknei". Tomēr viņš arī uzsvēra, ka Krievija pieņems mērus, lai aizsargātu savus spēkus Sīrijā.

Krievija Asada režīmam ir sniegusi nozīmīgu palīdzību, paglābjot to no iespējamās sakāves pilsoņu karā. 2015. gadā Krievijas spēki Sīrijā sāka gaisa uzlidojumu kampaņu Asada spēku atbalstam.

Sīrijas pretgaisa aizsardzības tīkls balstās Krievijas sistēmās, bet esošie ieroči ir vecāki un mazāk efektīvi par S-300. Krievija iepriekš bija apturējusi plānoto moderno S-300 piegādi Sīrijai, jo Izraēla pauda bažas par to iespējamo pielietošanu.

Tagad "situācija ir mainījusies un tā nav mūsu vaina", lēmumu tomēr piegādāt S-300, pamatoja Šoigu. Viņš papildināja, ka tas "atdzesēs dažus karstgalvjus", kuru darbības apdraud Krievijas karavīrus.

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs savukārt paskaidroja, ka S-300 piegādes nav vērstas ne pret vienu, bet paredzētas tikai Krievijas karavīru aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!