Foto: AFP/Scanpix

Itālijas valdība pirmdien apstiprinājusi likumprojektu, kas atvieglo nelegālo imigrantu izraidīšanu un Itālijas pilsonības atņemšanu.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni, kurš pārstāv labējo partiju "Līga", feisbukā norādījis, ka jaunais likums padarīs Itāliju drošāku un ļaus tai aktīvāk apkarot mafiju un cilvēku kontrabandistus.

Likumprojekts paredz pagarināt izraidāmo imigrantu aizturēšanas laiku no 90 līdz 180 dienām.

Vienlaikus Salvīni uzsvēris, ka likumprojekts paredz uzlabot patvēruma pieprasījumu izskatīšanas procedūru, pieskaņojot Itālijas normas un praksi citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu procedūrām.

Humanitārā aizsardzība, kas tiek piešķirta ārvalstniekiem, kuri nevar pretendēt uz bēgļa statusu, turpmāk tiks piešķirta, pamatojoties vienīgi uz sešiem stingri definētiem kritērijiem, piemēram, steidzami nepieciešamas medicīniskās palīdzības vai dabas katastrofu gadījumos, žurnālistiem norādīja Salvīni.

Viņš piebilda, ka saskaņā ar līdzšinējo kārtību humanitārā aizsardzība pēdējo gadu laikā piešķirta aptuveni ceturtdaļai patvēruma meklētāju un ka šāda prakse ir jāpārtrauc.

Saskaņā ar pētniecības fonda ISMU sniegtajiem datiem 2018. gada pirmajā kvartālā Itālija izskatījusi 23 000 patvēruma pieprasījumu no kuriem vairāk nekā 61% noraidīti.

21% gadījumu patvēruma pieprasītājiem piešķirta humanitārā aizsardzība, kas ļauj ārvalstniekam Itālijā uzturēties vienīgi ierobežotu laiku, kamēr pilntiesīgs bēgļa statuss piešķirts tikai sešiem procentiem prasītāju.

Patvēruma pieprasījumu turpmāk pārtrauks izskatīt, ja pieteicējs tiks atzīts par "sociāli bīstamu" vai arī ja viņš tiks notiesāts par sevišķi krimināli sodāmu nodarījumu, piemēram, slepkavību, izvarošanu vai narkotiku kontrabandu, piebilda ministrs.

Savukārt personām, kas tiek turētas aizdomās par terorismu, turpmāk varēs atņemt arī Itālijas pilsonību.

Tagad parlamentam ir 60 dienas likumprojekta apstiprināšanai, taču pirms nosūtīšanas uz parlamentu to vēl jāparaksta prezidentam Serdžo Matarellam, kurš pilda konstitucionālā uzrauga funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!