Foto: PantherMedia/Scanpix

Igaunijas Harju apriņķa tiesa piespriedusi viena gada astoņu mēnešu cietumsodu Igaunijas pilsonim Jevgeņijam Slavinam, kas šovasar aizturēts par informācijas vākšanu Krievijas militārajam izlūkdienestam, vēsta laikraksts "Postimees".

Igaunijas Drošības policija (KaPo) 32 gadus veco Slavinu aizturēja 1.jūlijā, un kopš tā laika viņš atradies apcietinājumā. Tiesa pagājušajā nedēļā atzinusi Slavinu par vainīgu sazvērestībā pret Igaunijas Republiku. Piespriestajā sodā ierēķināts laiks, ko viņš jau pavadījis apcietinājumā, norāda laikraksts.

Lai gan Igaunijas kriminālkodekss par šiem nodarījumiem ļauj piespriest cietumsodu uz laiku līdz sešiem gadiem, Slavinam piespriests daudz īsāks ieslodzījuma termiņš, jo viņš piekritis sadarboties ar izmeklēšanu.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu Slavins kopš 2016.gada uzturējis kontaktus ar Krievijas militārā izlūkdienesta - bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās pārvaldes, kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU) - darbiniekiem. Slavins devis rakstveida piekrišanu sadarbībai, kas vērsta uz Igaunijas iekšējās un ārējās drošības graušanu. Informāciju viņš nodevis pa telefonu, e-pasta vēstulēs un īsziņās, kā arī tiešu tikšanos laikā Krievijas teritorijā.

Viens no Slavina uzdevumiem bijis nofotografēt iespējamo NATO lidlauka atrašanās vietu Igaunijas teritorijā. 2017.gadā viņam arī dots rīkojums sagādāt Krievijas militārā izlūkdienesta darbiniekiem Eiropas ceļu kartes un iemaksāt naudu Krievijas specdienesta darbinieka telefona zvaniem viņa kartes kontā.

Slavins ir piektais cilvēks, kas Igaunijā aizturēts par informācijas nodošanu Krievijas militārajam izlūkdienestam..

2017.gada janvārī KaPo aizturēja Krievijas pilsoni Artjomu Zinčenko, kuru saskaņā ar Igaunijas Ģenerālprokuratūras apsūdzību GRU savervējis 2009.gadā un kurš no 2013.gada līdz pat savai aizturēšanai aktīvi sadarbojies ar šo dienestu, kaitējot Igaunijas drošībai. 2017.gada maijā Harju apriņķa tiesa atzina Zinčenko par vainīgu spiegošanā un piesprieda viņam piecu gadu cietumsodu. Igaunija viņu apmainīja pret uzņēmēju Raivo Susi, ko Krievijas tiesa bija atzinusi par vainīgu spiegošanā un par to piespriedusi 12 gadu ieslodzījumu stingra režīma cietumā.

2017.gada decembrī KaPo aizturēja Igaunijas pilsoni Iļju Tihanovski, kas bija strādājis Krievijas militārā izlūkdienesta labā. Saskaņā ar apsūdzību viņš bija vācis informāciju par Igaunijas nacionālajai drošībai un valsts funkcionēšanai svarīgiem objektiem. Tihanovskim tika izvirzītas apsūdzības par slepenu darbību pret Igaunijas Republiku un piespriests četru gadu cietumsods.

Harju apriņķa tiesa šomēnes pēc Ģenerālprokuratūras pieprasījuma kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu Igaunijas Aizsardzības spēku majoram Denisam Metsavasam un viņa tēvam Pjotram Voļinam, kas tiek turēti aizdomās par valsts nodevību. Pēc ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas, viņi vairāk nekā piecus gadus nodevuši valsts noslēpumus un konfidenciālu ārējo informāciju Krievijas militārajam izlūkdienestam. Izmantojot dienesta stāvokli, informāciju ieguvis Metsavass, bet Krievijas militārajam izlūkdienestam to nodevuši abi aizdomās turamie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!