Foto: Publicitātes attēli
Eiropas raķešu un to sistēmu ražotājs MBDA prezentējis jaunu bezpilota kaujas ieroča konceptu "Spectre", kam pēc izsaukuma jānodrošina precīzs uzbrukums, atbalstot sauszemes spēkus, vēsta militārais portāls "Janes".

"Spectre" ir elektronisks, grozāmu spārnu lidaparāts ar spēju pacelties un nolaisties vertikāli, kas spēj strauji pārslēgties lidošanai dažādos virzienos, kas ir īpaši būtiski, lidojot zemu sarežģītā vidē, piemēram, kalnainā, mežainā vai urbānā vidē.

Tā dizains paredz iespēju to aprīkot ar moduļa sistēmas kravu līdz 25 kilogramiem. Tas nozīmē, ka lidaparātam var uzstādīt gan, piemēram, divas vadāmo ieroču sistēmas "Enforcer" (šobrīd norit ieroča testi), gan kopš pērnā gada Francijas armijā jau ieviesto "Missile Moyenne Portée" prettanku raķešu sistēmu, kas izmantojama arī pret, piemēram, bezpilota transportlīdzekļiem uz zemes vai gaisā. Abi šie MBDA struktūru izstrādātie ieroči oriģinālā versijā paredzēti kā pārnēsājami kājnieku ieroči, kurus palaiž, atbalstot uz pleca.

Ar šādiem ieročiem "Spectre" spēj pamanīt un likvidēt apdraudējumu, kas ir ārpus kājnieku redzesloka, kā arī atrodas sarežģītā vidē. Kaujas sistēmas grozāmie spārni un rotori savukārt ļauj tai ieņemt arī gaidīšanas un novērošanas pozīcijas.

Bezpilota lidaparātu iespējams aprīkot arī ar sensoriem apkārtnes novērošanai, ar elektroniskajiem ieročiem, kā arī kājniekiem nogādājamām lietām, piemēram, munīciju, pārtiku un tā dēvētajām medipakām. Moduļu sistēma ļaušot "Spectre" kravu viegli mainīt arī operāciju laikā.

Plānots, ka "Spectre" varēs sasniegt līdz 180 kilometru stundā lielu ātrumu, darboties zemāk nekā 100 metru augstumā un 10 kilometru rādiusā, vienā piegājienā gaisā esot vairāk nekā stundu. Paredzēts, ka tam būs arī jaunākā pret signālu traucējumiem nodrošinātā GPS navigācijas sistēma un tiek pieļauts attīstīt šādu lidojošu sistēmu lidošanu spietos.

MBDA ir Vācijas, Francijas un Eiropas Savienības pārvaldītā "Airbus Defence & Space", Lielbritānijas "BAE Systems" un Itālijas "Leonardo" kopēji piederošs koncerns, kas specializējies raķešu un raķešu sistēmu izstrādē un pārdošanā. Uzņēmumam ir ražotnes arī ASV. Daži no zināmākajiem koncerna produktiem ir "Mistral", "Apache", "Saber" un "MILAN" raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!