Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas galēji labējo līdere Marina Lepēna paudusi sašutumu par tiesas noteikto psihiatra pārbaudi, lai konstatētu, "vai viņa ir spējīga saprast piezīmes un atbildēt uz jautājumiem".

Nacionālās savienības līdere tviterī pauda dusmas un sašutumu par to, ka viņai likts veikt psihiatrisko izvērtējumu. Neparastais norīkojums pie psihiatra ir saistīts ar Lepēnas agrākajiem tvītiem ar teroristu grupējuma "Islāma valsts" propagandas attēliem, kuros redzami teroristu nogalināto cilvēku ķermeņi.

Martā Lepēna tika apsūdzēta, ka viņa izplatījusi "vardarbīgus vēstījumus, kas kūda uz terorismu, vai pornogrāfiju, vai arī vēstījumus, kas nodara nopietnu kaitējumu cilvēka cieņai," un kurus var redzēt nepilngadīgie.

Kā noprotams, Nantēras maģistrāti savas izmeklēšanas ietvaros likuši Lepēnai apmeklēt psihiatru eksperta izvērtējuma saņemšanai. "Man jau likās, ka esmu izgājusi cauri visam. Tomēr nē! Par "Islāma valsts" šausmu nosodījumu tvītos "tieslietu sistēma" mani ir nosūtījusi uz psihiatrisko izvērtējumu. Cik tālu viņi ies?" vaicā Lepēna. Rīkojums saņemts no Nantēras apgabaltiesas un datēts ar 11.septembri.

Lepēna rīkojumu nofotografējusi un ievietojusi tviterī. "Tas ir tiešām neticami. Šis režīms tiešām sāk mani satraukt," norādīja politiķe, ļaujot noprast, ka šie soļi ir daļa no valdības sazvērestības, lai viņu diskreditētu.

Nekas gan neliecina, ka Lepēna grasītos apmeklēt psihiatru. "Protams, ka es neiešu uz šo psihiatrisko izvērtējumu, un es gaidīšu, lai redzētu, kā maģistrāts grasās mani piespiest," politiķe sacīja raidorganizācijai BFM TV.

Lepēna "Islāma valsts" attēlus bija publicējusi dažas nedēļas pēc tam, kad Parīzē 2015.gada novembrī teroraktos bija nogalināti 130 cilvēki. Politiķe bija publicējusi arī attēlu ar ASV žurnālistu Džeimsu Foliju, kuram nocirsta galva. ""Šī ir "Islāma valsts!" parakstā norādīja Lepēna, atbildot kādam televīzijas žurnālistam, kurš islāma ekstrēmistus bija salīdzinājis ar Francijas galēji labējiem.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības. Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas. Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!