Foto: Kadrs no video

Krievijas Nacionālā gvarde līdz gada beigām saņems 10 pūļa savaldīšanas kompleksus "Siena" ("Stena"), atsaucoties uz to izstrādātāja koncerna "Kalašņikov" paziņojumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Kompleksi ir izveidoti uz smagās automašīnas "Kamaz" bāzes. Nepieciešamības gadījumā trīs minūšu laikā tas var izveidot 7,5 metrus garu nožogojumu. Vairākas tādas automašīnas var pilnībā noslēgt jebkuru Krievijas ielu.

Nacionālā gvarde jeb "Rosgvardija", kā tā bieži tiek dēvēta krievu valodā, ar valsts prezidenta Vladimira Putina rīkojumu tika izveidota 2016. gadā. Oficiāli tās uzdevumi ir cīņa pret organizēto noziedzību, terorismu, robežu un nozīmīgu objektu apsardzība, kā arī sabiedriskās kārtības nodrošināšana un citi uzdevumi.

Realitātē Nacionālās gvardes vārds bieži saistās ar pret valdību vērsto protestu apspiešanu. Kritiķi un daļa analītiķu uzskata, ka Putina varas saglabāšana, aizsargājot to pret jebkādiem draudiem, tostarp iespējamiem apvērsumiem, ir Nacionālās gvardes galvenais uzdevums.

Nacionālās gvardes kaujinieku skaits tiek lēsts 350 – 400 tūkstošu robežās, kas pārsniedz Krievijas armijas sauszemes spēku apmērus. Tā ir neatkarīga no Bruņotajiem spēkiem un pakļaujas tieši Krievijas prezidentam. Par Nacionālās gvardes vadītāju iecelts Putina bijušais miesassargs ģenerālis Viktors Zolotovs.

Nacionālajā gvardē apvienots iekšējais karaspēks, specvienības SOBR un OMON, kā arī citas Bruņotajos spēkos neietilpstošas vienības.

Mediju publikācijas liecina, ka līdzekļi Nacionālās gvardes ekipējumam un ieročiem, tostarp pūļa savaldīšanas aprīkojuma iegādei netiek taupīti.

Jaunās sistēmas "Siena" ar metāla plāksnēm un restēm aizsargātās automašīnas aprīkotas ar videokamerām, skaņas spiediena iekārtām un stroboskopiem, kas iedarbojas uz cilvēku ar spilgtiem zibšņiem. Automašīnas jau esot notestējusi Maskavas OMON.

Pārlieka traumatisma dēļ no kompleksiem nolemts noņemt ūdens lielgabalus. Mašīna aprīkota ar ugunsdzēšanas sistēmu, ja tai uzbrūk ar degbumbām.

Kompleksa mērķis ir "samazināt Rosgvardijas darbinieku zaudējumus", norobežot tos no agresīviem ļaudīm, un samazināt demonstrantu degsmi, skaidro koncernā "Kalašņikov". Šādas sistēmas neesot nevienai citai pasaules valstij, apgalvo kompānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!