Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas parlaments pieņēmis rezolūciju, izvirzot Krievijā ieslodzīto Ukrainas režisoru Oļegu Sencovu Nobela Miera prēmijai.

"Vadoties pēc tā, ka Oļegs Sencovs visa sava nelikumīgā ieslodzījuma laikā, riskējot ar savu dzīvību, demonstrē vīrišķīgu, nevardarbīgu pretestību cīņā par cilvēka pamata tiesībām un brīvībām, Augstākā rada izvirza Oļega Sencova kandidatūru Nobela Miera prēmijas piešķiršanai," teikts parlamenta paziņojumā.

Augstākās radas rezolūcijā arī uzskaitīti vairāki desmiti Ukrainas pilsoņi, kuri nelikumīgi atrodas ieslodzījumā Krievijā un Krievijas okupētajās teritorijās Krimā, Doņecas un Luhansas apgabalos.

Iepriekš Sencovu Nobela Miera prēmijai izvirzīja Miera prēmijas laureāts, bijušais Polijas prezidents un kādreizējais arodapvienības "Solidaritāte" līderis Lehs Valensa.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirt viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

42 gadus vecais Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14. maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!