Foto: AP/Scanpix
Automatizācijas procesi aizstās miljoniem darbavietu, tomēr cilvēkiem no robotiem jābaidās mazāk nekā mums šķiet, atsaucoties uz domnīcas "Pasaules Ekonomikas forums" ziņojumu, raksta BBC.

Slavenā Davosas samita rīkotāju ziņojumā norādīts, ka robotizācijas dēļ līdz 2022. gadam globāli tiks likvidētas ap 75 miljoniem darbavietu, bet vietā radīsies 133 miljoni jaunu. Ziņojumā uzsvērts, ka darbu automatizācija ļaus cilvēkiem darīt citus darbus, kurus nevar izpildīt roboti. Roboti un jaunizveidotie algoritmi ievērojami uzlabošot produktivitāti esošajās darbavietās un tuvākajos gados radīšot daudzas jaunas.

Automatizācijas procesa rezultātā radīšoties nepieciešamība pēc jauniem datu analītiķiem, programmatūru izstrādātājiem un sociālo mediju administratoriem. Tāpat būšot nepieciešamas darba jomas, kas balstītas uz "īpaši cilvēciskām iezīmēm", piemēram, klientu apkalpošanas speciālisti un skolotāji, ko roboti nespēs veikt.

Savukārt roboti varēs aizstāt darbiniekus grāmatvedībā, rūpnīcās, pasta nodaļās, kā arī sekretāres un veikala pārdevējus, paredz ziņojuma autori. Šīs ievērojamās pārmaiņas dēļ darbiniekiem būs jāpārkvalificējas un jāapgūst jaunas zināšanas – jāpilnveido sevi, rakstīts ziņojumā.

Ziņojuma autori mudina valstu un reģionu vadības sākt darbu pie tā dēvēto "drošības tīklu" izstrādes, lai palīdzētu tiem darbiniekiem, kuri zaudēs savu līdzšinējo darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!